Всичко е наред и никой не е щастлив ХXXVII. Гост: Самуил Петканов

Снимка Rawpixel

Самуил е Не!Човек. Помоему, един от най-прекрасните хора, тези дни. Защо? Защото владее най-важното – самоиронията. Ако не я владеете, вероятно имате IQ, близко до талията на супермодел. Някой ден ще запише хип-хоп парче, ще започне да пие мастика и Не!Новините ще е официоз.

  • Позволете си да сте нещастни. Временно. Изпитайте го това състояние, ядосайте му се и като ви писне, помолете джуджетата в Сварталфхайм да ви изковат гигантски меч, с който да покосите причините за нещастие и да поправите поразиите на Локи. Один ще ви хвърля по едно око, обича биткаджии и ги чака във Валхала. Това би бил единственият достатъчен за щастие съвет, но ако поради религиозна причина си предпочитате Асеновград пред Асгард, продължете със следващите.
  • Не търсете щастието, както търсите други работи. Резултатите от първите страници в Google са такива, защото много хора са ги счели за най-точни. Очевидно е, че повечето хора не са щастливи, така че щастието не е там и ще трябва да се чопли повече, за да се изкара.
  • Ако намерите щастието, бъдете готови да го позагубите или да поизбледнее, сетне да го потърсите пак. То е нещо като правителството на Иван Костов — не си казвайте, че като се появи, всичко ще е наред завинаги, защото много бързо нещо ще се обърка и в следващите двайсет години ще се будите до Бойко Борисов.
  • Търсете обкръжение от положителни и усмихнати хора. Ако сте човек, който се зарежда от такива личности, ще ви е по-лесно да сте позитивни самите вие. Ако сте човек, който ненавижда подобни усмивковци, ще ви е кеф, когато им се случват криви работи, защото светът не е създаден за перманентно щастие. Щастието е временни моменти между преобладаващите в добрия случай неутрални и леко досадни неща и в лошия случай – трагедиите.
  • Не питайте изкуствения интелект да ви върши работата. Ако успее, ще атрофирате. Ако не успее, ще трябва да я свършите. Например за целите на настоящата китка съвети, авторът се сдоби със следната препоръка: “Открий красотата в малките неща. Като цвете, което расте от треска по тротоара или гълъб, който прави паркур.”
  • Поздравявайте хората и се дръжте прилично. Не е хубаво да вярвате в магии и урочасвания, но по-добре е да сте в добри отношения, за да не ви лепнат някоя клетва, дето да ви съсипе, заради едната темерутщина.
  • Купете си краставица. Този съвет има смисъл към началото на 2023 година, ако няма тегава инфлация, когато го четете, сте прецакани с един съвет, но пък живеете на евтинко и го оценете, понеже не винаги е така. Ако сте мъж, ще се почувствате заможен. Ако сте жена, ще се почувствате също заможна, стига евтини цинизми, в алиекспрес има доста по-евтини пластмаси и гуми така или иначе.
  • Казвайте на тия, дето поради някакви странни причини ги обичате, че ги обичате. Вероятно не го заслужават и ви иде да ги изшиете с джапанка през лицето, но ако са по-слаби от вас, ще ви стане гузно, а ако са по-силни, ще ви накарат да изядете джапанката. Затова просто ги обичайте и се надявайте, че и те вас също.
  • Странете от хора, които предпочитат да говорят по телефона, вместо да ви напишат имейл или съобщение в някой чат. В добрия случай са просто ирационални, но в лошия са си енергийни вампири.
  • Носете удобни дрехи. Веднъж ще ви се наложи да избягате от глутница кучета, в чиито очи няма значение дали се с по-луксозна опаковка. За тях все ще сте си един хамбургски салам, но в единия случай имате шанс да им се изплъзнете.
  • Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни. За да имате повече от тях, пушете много цигари, не спортувайте и яжте мазни и сладки храни. Всичко, което ще ви доведе до задух, е щастие.
  • Скучайте. Човек, когато скучае, се сеща, че има собствена фантазия, която от време на време иска да бъде пусната да потича и да се изпикае.
  • Не си взимайте домашен любимец, ако не планирате да ви надживее. Ще се привържете и ще ви е тъжно после. Или пък ще е някаква гад и ще ви изяде дистанционното и няма да можете да спрете да гледате реалитита, което ще ви скопи умствено и ще доведе до перманентно нещастие.
  • Не вървете бавно по тротоар. Ако нямате медицинска причина или не разглеждате нов град, без да пречите на местните да вървят по задачите си. Губите си времето, не упражнявате сърцето си, вървите в краката на другите и има завишен риск да ви нацвъка пиле, защото сте по-лесна мишена. Ако бяхте пиле, и вие щяхте да цвъкате по бавните хора, понеже е доста скучно човек да е пиле. Освен летенето, то е яко.
  • Самардала. Самардала върху всичко е супер. Дори върху шперплат.
  • Не се връзвайте на изплискали хора. Първо, може вие да сте изплискалите. Второ, ще загубите енергия, която може да вложите в осъществяването на следващия съвет. Трето, има някакви милиарди хора по Земята и повечето биха ви подразнили, така че спрете да си говорите с тях.
  • Направете ракия от нещо нетипично. Алкохол се прави с някаква захар, можете да ползвате дори целулозата в тоалетната хартия. Варенето на ракия е благодат.
  • Не паркирайте глупаво, само защото “ми то няма къде” или ви мързи да вървите 10 минути. Не, не е защото е морално по-красиво да жертвате комфорта си, за да не превръщате градската среда в още по-голяма кочина. Не и защото просто не е редно да изтипосате колата си насред тротоар, така че да не може да се мине. А защото има завишен риск да прекарате остатъка от деня си в помпане на гуми и търсене на нови странични огледала.
  • Не ходете в Индия, за да преоткриете себе си. Идете в Индия, за да се отишли в Индия. И просто не бъдете кухи.
  • Изплезете си езика в момента. Ако сте сами, няма да се изложите пред никого и ще направите нещо съвсем безсмислено, казано ви от някой случаен в Интернета. Ако пък около вас има хора, може да се изложите, ако ви видят, но пък в това се крие тръпката. Ако пък не се изплезите, цял живот ще се питате: “Може би тогава трябваше да се изплезя и щеше да ми тръгне по друг начин… Колко ли такива дребни и уж незначителни неща направих или не направих, за да се стигне до тук?”
  • Преди возене в самолет, разгледайте спътниците си. И решете кои стават за ядене и кои — не. Запомнете ги, защото сед катастрофата може да се объркате и освен цялата тая трагедия, да се окажете и с диария, та съвсем да рухнете.
  • Давайте по нещичко отгоре, когато вършите някаква дейност. Дори да е малко и тотално да може без него. Дори да не сте особено на кеф. Дори да не ви оценят жеста. Дори изобщоо да не го забележат. Ето личен пример – това е 22 от 21 съвета. Да, вероятно не са добри и няма да направят никого (по-)щастлив, но поне са с един повече от обещаното и читателят е една идея по-малко прецакан, че е стигнал до тук.
Свързани публикации