21 комуникационни точки след третите избори за 2021г.

Снимка erika8213

Все още няма финални резултати, но и частичните данни са много показателни.

1. Слаба активност. Хората са уморени, сякаш обезверени, че промяна може да има. Но трябва да разберат, че с отказ от гласуване няма да променят нищо. Само ще улеснят партийните активисти. Цупенето в ъгъла може би е добра комуникационна тактика за детската градина, но не и за изграждане на бъдещето.

2. Но слабата активност е много силен сигнал до политическата класа, че комуникацията с масовата публика е тотално нарушена. А знаем докъде води класическата дефиниция „Когато онези горе не могат да управляват поновому, а тези долу не искат да живеят постарому“.

3. Силна активност на българите в чужбина. Достойна за адмирации. Показва какво трябва да е отношението на всички, за да имаме активно общество, което търси правата си.

4. „Продължаваме промяната“ са голямата изненада на тези избори. Силният анти-ГЕРБ вот се е насочил натам.

5. Дейността на двамата бивши министри Кирил и Асен е успяла да привлече много хора. Конкретните действия, добра комуникативност и про-западна ориентация печели много симпатизанти, особено сред младите и активни хора.

6. Като цяло, за пореден път хората казаха, че искат нещо различно от застоя на ГЕРБ. Добре е и някои медии да чуят това.

7. Все пак ГЕРБ запазват твърд електорат, който явно ще гласува за тях, каквото и да се разкрие за действията им през изминалите години. Трябва да се направи анализ какви са тези хора и как са се обособили в добре отгледана партийна фен-база.

8. Първото изявлението на Борисов след поредната им загуба поразява с арогантността си. Подигравки с другите политически сили, омаловажаване на победителите, снизходително отношение, фамилиарничене, гарнирано с нови конспиративни теории. Но все някой ден ще трябва да отговори за раздадените милиарди.

9. Продължаващ срив на БСП. Почти катастрофа. Корнелия Нинова не спира да се държи като опора на Борисов. Играеше някакви игрички спрямо Радев още от пролетта. Превърна социалистическата партия в дребна националистическа секта. А като жена-лидер на политическа сила да избере за основна политическа посока „традиционното семейство“, което по принцип връзва жената до мивката и печката, е лек когнитивен нонсенс. Не знам кое е по-добре – дали социалистите да я свалят заради действията й, или да си остане и да дозакопае БСП тотално. Крайно време е да се направи модерна про-европейска левица и залповете на Аврора да утихнат, разсеяни от ветровете на времето.

10. ДПС си остава стабилно. Стратегическият ход да издигнат Мустафа Карадайъ за президент беше успешен. Това че са трета политическа сила само показва колко добре комуникират с електората си. И колко много бъркат всички, които не гласуват.

11. Срив на партията на Слави Трифонов. Напълно разбираемо, при действията и поведението им в последните два парламента. Предупреждавахме докъде може да доведе липсата на комуникация и отказа от отговорност. А и подценяването на кампанията също се отразява. Има разлика между това да си известен и това да направиш добра кампания. Най-вероятно ще останат в историята като единствената партия, която рязко изгря и рязко залезе без нито един ден в управление. Само заради сбъркана комуникация.

12. ДБ спадна много. По всичко личи, че много гласове са отишли към ПП. Дано сметката, че поотделно явявайки се, ще се вземат сумарно повече места, да е вярна. Показва също така, че твърдото им ядро не е достатъчно голямо. Трябва да направят сериозен анализ на по-широки целеви аудитории и възможните комуникационни подходи към тях. Тежко се отрази и странното поведение на подкрепения от тях кандидат Лозан Панов.

13. Жалко, че „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ не влизат в този парламент. Направиха много, разкриха много, дано следващия път да убедят повече избиратели.

14. Влизането на Възраждане е плод на националистическите, анти-европейски настроения, разпалвани от част от политическата класа. Използването на антивакс реторика им помогна да съберат гласовете на част от тези фенове. Ще видим дали за следващата кампания ще ескалират към яростно алтернативния спор плоска ли е Земята. Добре поне, че останалите патриотари са в забвение. Но този успех би трябвало да вдигне флаг на останалите политически сили, учените и интелигенцията, че не са си свършили работата добре в комуникационна посока за популяризиране на науката.

15. Радев разбираемо получава висок резултат на президентските избори. Консистентната му борба срещу безобразията на ГЕРБ дават резултат. Но не трябва да се отпуска, за една седмица може много да се случи.

16. Герджиков постигна тавана на вота на феновете на ГЕРБ. Въпреки, че яростно се опитваше да се позиционира като независим. С инициативен комитет от активисти-ГЕРБ, с щаб от активисти-ГЕРБ, с подкрепа на ГЕРБ, с реторика и действия като на ГЕРБ, кой ли кампейн-мейкър му е дал идеята за независимост? Ще видим дали ще успее да привлече гласовете на ДПС за балотажа. Кампанията му през тази седмица ще е отчаян щурм на ГЕРБ да вземат поне нещо от този изборен цикъл. Иначе изборната загуба ще им се превърне в навик, от който трудно могат да се откажат.

17. Лозан Панов направи тотално погрешна кампания. И то на концептуално ниво. Изправи се даже срещу единствената партия, която открито го подкрепи. С което свали и своя и нейния резултат. Комуникационните инструменти в една кампания са много, само да бъдеш „на страната на истината“ не стига. Както се казва в математиката, това е необходимо, но далеч не достатъчно условие. Трябва комуникационните специалисти да учат математика, преди да се заемат с политически кампании. А и за пореден път се доказа правилото, че липсата на добра комуникация поражда кризи.

18. Истериите по машините се оказаха безсмислена пушилка. Както и се очакваше. Ръчното преброяване само потвърди факта, че компютрите могат да смятат. Изненада, нали? За всичките неразбории и изхабени нерви членовете на комисиите могат да благодарят на ГЕРБ. И приятелите им от БСП, разбира се.

19. Може би е добре да се преработят законите, защото поредицата странни хора, които призоваваха Тангра и се уповават на извънземните, не е нормално да получават от нашите данъци да говорят глупости по обществената телевизия.

20. Последните 12 години ни оставиха с разбити институции, раздадени милиарди на приятели на една политическа сила, неработеща прокуратура, тотално разделено общество. Много има да се прави за преодоляването на този застой.

21. Тежките кризи изискват бързи и сериозни решения. Както и добра, навременна и коректна информираност.

На конференцията за 20 години БАПРА, легендата Пол Холмс за пореден път каза, че комуникациите трябва да са много високо ниво във всяка една организация. Добре е българските политици да го разберат. Чакаме финалните резултати. И заработването на парламента. И да се успокоим най-после. Много имаме да свършим.

Свързани публикации

Саудитската сила

Петър Калпакчиев Саудитска Арабия под фактическото ръководство на престолонаследника Мохамед бил Салман претърпява бързи и видими промени. Престолонаследникът…