25 учебни компании представиха смели бизнес идеи за бъдещето

EM-PAX, Gougoutka и Plantum са учебните компании, които спечелиха първите три места в тазгодишното издание на предприемаческата програма на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria) „Учебна компания“. В рамките на 15-ото издание на инициативата се включиха близо 1000 ученици от над 80 училища от цялата страна, като 25 учебни компании влязоха в оспорвана надпревара на финала, за голямата награда „Учебна компания“ на годината, който се проведе на откритата сцена в Пловдив Стейдж Парк.

„Учебна компания“ има за цел в рамките на една учебна година да научи учениците от средните училища как да развиват и материализират своите идеи, превръщайки ги в бизнес. По време на програмата участниците реализираха своите учебни компании в три приоритетни направления – STEAM образование, зелено предприемачество и високотехнологични решения за градове и общности, а на финала представиха своите бизнес планове, прототипи и продукти.

“С всяка учебна година задачата на журито в „Учебна компания“ на JA Bulgaria става все по-трудна, защото младите предприемачи са все по-осъзнати, създават все по-иновативни научно-базирани решения и сами търсят подкрепата ни в създаването на работещи бизнес модели. За първа година след пандемията от COVID-19 имаше толкова много екипи, които имаха не само работещи прототипи, а готови за продажба продукти и услуги и дори първи клиенти”, сподели Ирина Илиева, Директор Организационно развитие в JA Bulgaria.

Като част от стратегията си да подпомага младите хора в развитието на знания умения, необходими за бъдещата им реализация, Vivacom бе един от основните партньори на инициативата. Освен финансова подкрепа за провеждането на ключови етапи от инициативата, специалисти от различни направления в телекома се включиха като ментори на учениците и ги съветваха по време на създаването и развитието на техните учебни компании. Представители на компанията се присъединиха и към експертното жури, което помогна за подбора и оценяването на всички проекти в конкурса.

„Подкрепяме програмата „Учебна компания“ на JA Bulgaria, защото вярваме, че младите хора са ключът към бъдещето и че техните иновативни идеи ще имат положителен принос за нашето общество. Програмата развива силните страни на учениците, учи ги как да бъдат отговорни и креативни във всяко свое начинание и ги стимулира да насочат вниманието си към едни от най-важните теми в сферата на бизнеса, които ще помогнат на всички да живеем по-добре“, сподели Нели Търкаланова, съветник Корпоративни комуникации във Vivacom.

За поредна година Vivacom връчи и специална награда за „Високотехнологично предприемачество“. Новият носител на наградата е учебна компания „SunCase“, от училище Проф. Иван Апостолов, гр. София. В рамките на програмата Учебната компания разработи прототип на калъф за телефон, който чрез соларна енергия предава заряд към батериите на мобилните устройства. Една вдъхновяваща идея, която е комбинация от истинско новаторско мислене, технологичен нюх и грижа за околната среда.

Победителите в програмата „Учебна компанията 2023“ – EM-PAX ще представят България на европейското състезание за Учебни компании GEN-E в Истанбул през юли тази година с иновативния си прототип на контейнер за разделни отпадъци с фотоволтаичен панел и механизъм за компресиране на отпадъците.

Свързани публикации

Вдъхновяващи истории от неправителствения сектор са събрани в специално издание „BILLA и приятели – за децата на България“

Най-голямата търговска верига в България представи свое специално издание, посветено на социални проекти и добротворчество в полза на…

Доклад за киберсигналите на Microsoft: Заплахи за сигурността на местата за провеждане на събития и спортни прояви

Пети доклад Cyber Signals: Усъвършенстване на мерките за сигурност при големи събития с помощта на киберсигурността. Microsoft публикува…