А ла Моменти IX

Снимка FabrikaPhoto

Седем дена в три теми (за да е 21, разбира се).

Президентските избори.

Приключиха и президентските избори. Румен Радев спечели втори мандат. И то с огромна разлика пред втория кандидат, проф. Герджиков.

Три групи фактори допринесоха за този резултат.

Политически: По-голямата част от избирателите искат промяна. Искат промяна на застоя от последните 12 години. Въпреки яростната пропаганда на ГЕРБ, за тези години прекалено малко неща се промениха в България. В нито една сериозна система нямаше нужната реформа. Огромните европейски фондове потъваха без очакваните резултати. Партийната вярност беше издигната като основна добродетел, а корупцията ни направи печално известни по света.

Комуникационни: Кампанията на проф. Герджиков беше тотално сбъркана. Непознат човек, издигнат в последния момент, без достатъчно време за развиване на образа. Опитът за черпене на допълнителна репутация от длъжността му на Ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ не беше успешен поради няколко скандала за последните месеци. Част от потенциалните избиратели на ГЕРБ далеч не могат да бъдат аксиоматично дефинирани като „академична общност“. Непрекъснатите опити на самият проф. Герджиков да се дистанцира от ГЕРБ не постигнаха ефекта на „независимост“, а по-скоро изглеждаха като леко срамуване от чие име се кандидатира. А посоката за препозициониране на академичен човек в образа на „ястреб“, който да атакува Радев, беше огромна стратегическа грешка. Радев е оцелял няколко години непрекъснати атаки от страна на Борисов и остриетата на ГЕРБ, та един мек фен на Аристотел, който даже и един цитат не каза, няма как да представлява заплаха. Крайно време е ГЕРБ да започнат да използват услугите на професионални модерни комуникационни консултанти. Ако въобще искат да останат фактор в политиката, разбира се.

Организационни: Колкото и ГЕРБ да се оплакват от действията на вътрешния министър Рашков, той си свърши добре работата по превенция на процесите по купуване на гласове. Видя се, че цели махали от традиционно гласуващи в една посока, не излязоха в неделя. Машините може и да са уплашили някого, но ги нямаше кадрите на депутати, препускащи с черни чували бюлетини в изборната нощ. Поредна стъпка към нормализация на политическата сцена.

Силно се надявам, че Радев ще разчете правилно вота на избирателите и ще остане на висотата на доверието, което получи.

Преговорите за съставяне на правителство.

 „Продължаваме промяната“ стартираха поредица срещи с БСП, ИТН и ДБ за консултации по важните теми на бъдещето управление. В началото този процес изглеждаше странен, никога досега подобни разговори не са били водени в подобен формат и не са били излъчвани пряко по социалните мрежи. Може да се каже, че по много теми се намериха огромен брой общи гледни точки и съвпадане на идеите за първи и последващи стъпки в законодателната и изпълнителната власт. Имаше и някои популистки залитания, но да се надяваме, че ще останат само като отделни изказвания. Дотук можем да сме оптимисти, че ще бъде намерена формулата за успешно съставяне на редовно правителство и ще имаме нормализиране на политическата обстановка. Силно се надявам, че всяка една от преговарящите партии е напълно наясно, че ако провали тези преговори с високо его или нереалистични искания, избирателите ще я накажат и няма да влезе в следващия парламент.

Трагедията на магистрала Струма.

Катастрофата на магистрала Струма и трагедията на загубени 45 живота разтърсиха обществото ни. Даже разтърсиха света. Каквото и да се каже, ще бледнее на този фон. Малко повече етика и смирени в говорене по темата щяха да са добре дошли. Много изводи могат да се направят, много системи трябва да се променят, много още имаме да направим като общество. Съболезнования на близките.

Така минорно ще завършим. Това са 7 дена в три теми.

Свързани публикации