А ла Моменти XV

Снимка FabrikaPhoto

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива.

Рейтинговата агенция спокойно отчита всички тенденции и като цяло ни дава положителна перспектива.

Положителните тенденции: стабилна външна политика, добра фискална позиция, членство в ЕС, функциониращ валутен борд, заявка за членство в еврозоната, формирането на коалиционно правителство след поредица от парламентарни избори и приемане на анти-корупционна програма с ефективност на публичните разходи. Има и негативни тенденции като вероятен по-слаб от очакваното растеж, засилваща се демографска криза и от там криза на трудовия пазар.

Но като цяло България изглежда позитивно пред очите на рейтинговите агенции.

Русия и Украйна.

Усещането за усилване на напрежението се засилва. Русия прави все повече провокативни стъпки и изказвания. Сякаш не чува и не я интересува какво казва останалият свят.

Очевидно е, че на този фон трябва да се търси успокояване на ситуацията и намаляване на напрежението. Никой не знае какво реално се случва в главата на Путин и доколко е склонен да запали международен проблем, даже война, само и само да отклони вниманието от вътрешнополитическите си проблеми. А те стават все повече и повече.

За съжаление и в България има политически сили, които търсят ескалация на ситуацията, само и само да натрупат електорален потенциал. Дано разумът да надделее.

Изслушване на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

Премиерът потвърди позицията си, че прокуратурата действа не под напрежение, а с искане за реална отчетност. Няма как отказа от проверки поради „лични усещания“ на един прокурор без мотиви и даже без чувство за пропуск, да бъде оставено като „независимост“. В това уравнение липсва „отговорност“.

Интересното беше, че Иван Гешев поиска засилване на мониторинга над България. Само две години след като яростно беше поискал премахването му. И в двата случая с един и същи мотив – да се гарантира независимостта на прокуратурата. И нито дума за отговорността.

Явно още ще очакваме нормализиране на политическия живот.

Така объркан още завършим. Това са 7 дена в три теми.

Свързани публикации

Петър Велков: „Ваксините драстично повишават шанса разболелите се да не стигнат до интензивно отделение“

Петър Велков се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксините Петър Велков…

Кофас: Затварянето на алтернативните канали за износ на украинско зърно може да доведе до висока инфлация на храните

След въвеждането на строги ограничения върху вноса на украински селскостопански и хранителни продукти в България, Унгария, Полша, Румъния…