А ла Моменти XV

Снимка FabrikaPhoto

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута BBB с положителна перспектива.

Рейтинговата агенция спокойно отчита всички тенденции и като цяло ни дава положителна перспектива.

Положителните тенденции: стабилна външна политика, добра фискална позиция, членство в ЕС, функциониращ валутен борд, заявка за членство в еврозоната, формирането на коалиционно правителство след поредица от парламентарни избори и приемане на анти-корупционна програма с ефективност на публичните разходи. Има и негативни тенденции като вероятен по-слаб от очакваното растеж, засилваща се демографска криза и от там криза на трудовия пазар.

Но като цяло България изглежда позитивно пред очите на рейтинговите агенции.

Русия и Украйна.

Усещането за усилване на напрежението се засилва. Русия прави все повече провокативни стъпки и изказвания. Сякаш не чува и не я интересува какво казва останалият свят.

Очевидно е, че на този фон трябва да се търси успокояване на ситуацията и намаляване на напрежението. Никой не знае какво реално се случва в главата на Путин и доколко е склонен да запали международен проблем, даже война, само и само да отклони вниманието от вътрешнополитическите си проблеми. А те стават все повече и повече.

За съжаление и в България има политически сили, които търсят ескалация на ситуацията, само и само да натрупат електорален потенциал. Дано разумът да надделее.

Изслушване на премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент.

Премиерът потвърди позицията си, че прокуратурата действа не под напрежение, а с искане за реална отчетност. Няма как отказа от проверки поради „лични усещания“ на един прокурор без мотиви и даже без чувство за пропуск, да бъде оставено като „независимост“. В това уравнение липсва „отговорност“.

Интересното беше, че Иван Гешев поиска засилване на мониторинга над България. Само две години след като яростно беше поискал премахването му. И в двата случая с един и същи мотив – да се гарантира независимостта на прокуратурата. И нито дума за отговорността.

Явно още ще очакваме нормализиране на политическия живот.

Така объркан още завършим. Това са 7 дена в три теми.

Свързани публикации