А ла Моменти XVI

Снимка FabrikaPhoto

Седем дена в три теми (за да е 21, разбира се).

Конституционният съд реши единодушно, че правосъдният министър има право да поиска от ВСС предварително прекратяване на мандата на Главния прокурор.

Малка предистория. Още през лятото на 2021г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов се опита да внесе във Висшия съдебен съвет мотивирано искане за предсрочно прекратяване на мандата на Главния прокурор. Тогава ВСС загуби много часове в процедурни хватки и в крайна сметка изобщо не разгледа мотивите, а излезе със становище, че министърът на правосъдието няма правомощия по конституция да отправя подобно искане. Янаки Стоилов веднага отправи питане към КС с молба за тълкувателно решение дали това е така.

През тази седмица КС се произнесе по темата. А именно, че е напълно в конституционните правомощия на министъра на правосъдието да отправя подобно искане към ВСС. И не само се произнесе, но и го направи с пълно мнозинство. Единствено се е въздържал от гласуване самият Янаки Стоилов, който вече е част от състава на КС.

На първо място това решение означава, че сегашният министър на правосъдието може веднага да внесе във ВСС искане за предсрочното прекратяване на мандата на Главния прокурор. И ВСС няма да има право да не разгледа искането и мотивите към него. На второ място решението на КС означава, че ВСС или е с опасна доза некомпетентност на тема кое е конституционно и кое не, или са компетентни, но целенасочено правят проблеми към тази конкретна процедура. Това им отношение може да се пренесе и към бъдещето решение, което трябва да вземат.

Като цяло остава въпросът може ли да има адекватна съдебна реформа, ако подобен орган е начело на цялата съдебна власт.

Атаките срещу правителството.

През седмицата се активизираха много врагове на правителството. По някаква случайност те са концентрирани около ГЕРБ, ДПС, прокуратурата и още някои субекти, всички искащи да остане старото статукво.

Прокуратурата даже стигна дотам, че да привиква премиера и началника на кабинета му, за да ги разпитва какво са говорили по медиите. Както се казва, ако за говорене по медиите се викаше в прокуратурата, един Бивш нямаше да излиза от там. Тенденциозното отношение към сегашните управляващи и категоричния отказ да се разследват сигналите, свързани с бившите, остава едно особено тежко усещане за пристрастност.

Премиерът занесе 19 имена на 20-ия. Малко като уестърн звучи. Дано развръзката да е модерна, а не като в Дивия запад.

Bъвеждане на ограничение на скоростта на движение на автомобилите в едно каре в София.

Карето е малко, до НКД, където и досега шофиране с повече от 20 км в час си е истинска авантюра. Легнали полицаи, калдаръм, дупки, изкопи, пропаднали тротоари или високи бордюри, всичко това са естествени ограничители на скоростта и няма никаква нужда от изкуствени забрани.

Остава въпросът защо се прави това. Пилотен проект с цел тестване, за да се видят реакции и да се въведе в целия център? Или просто позитивна, макар и безсмислена мярка, която само да демонстрира действия на Столична община, която отчаяно има нужда от позитивни новини? Не е ясно какъв проблем решава, остават много по-важни проблеми за решаване, като цяло е много шум за нищо.

Явно предизборната кампания за София вече започна.

Така политически ще завършим. Това са 7 дена в три теми.

Свързани публикации