Американска търговска камара в България: Икономическите отношения между САЩ и България са в основата на устойчивия икономически растеж на българската икономика

  • Най-новото изследване показва изключителен ръст на американските инвестиции в България. Това им отрежда 4-то място сред чуждестранните инвеститори у нас.
  • Със събитието Камарата отбеляза 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ
  • АТК посрещна над 250 гости, които обсъдиха с правителството на България икономиката на страната, върховенството на закона, секторни политики като енергетика и здравеопазване и др. теми.
  • На събитието участваха Николай Денков, министър-председател, Асен Василев, министър на финансите, проф. Галин Цоков, министър на образованието, Богдан Богданов, министър на икономиката, както и заместник-министрите Мартин Гиков (иновации и растеж), Емил Дачев (правосъдие).

Днес Американска търговска камара в България (АТК) обсъди стратегически теми с Правителството на Република България, сред които бяха устойчивото икономическо развитие, върховенството на закона, образованието, енергийната стратегия (в т.ч. диверсификация и декарбонизация), здравеопазването, обществените поръчки и др. Всички те са сред Приоритетите на АТК и са идентифицирани от Комитетите на Камарата и нейните членове, които имат и конкретни предложения за решения, които биха донесли ползи за отделните сектори и заинтересовани страни. Дискусията бе част от Календара със събития на организацията и посрещна над 250 гости – членове, партньори,  представители на институциите, ректори на висши училища, посланици в страната и медии – в Гранд Хотел Милениум София.

Със събитието Камарата отбеляза 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ.

В събитието взеха участие акад. Николай Денков, министър-председател на Република България, Асен Василев, министър на финансите, проф. Галин Цоков, министър на образованието, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, както и заместник-министрите Мартин Гиков (иновациите и растежа) и Емил Дачев (правосъдие), които взеха участие в дискусията с Камарата.

Сред гостите бе и Андреа Брулет-Родригез, заместник-посланик на САЩ у нас.

„Американска търговска камара със своето широкообхватно портфолио от мрежа, експертен капацитет, опит и възможности за контакти е сред най-надеждните партньори в бизнес-общността в България на всяко едно правителство, което има евроатлантическа ориентация, има за цел да осъществи нужните реформи в множество области, като здравеопазване, енергетика, образование, отбрана, пазар на труда, дигитализация и др. Нашето последно проучване за американските инвестиции в България показва, че има значителен ръст на инвестиции от САЩ и Канада у нас. Тези впечатляващи данни носят нов прочит за значимостта и дългосрочните взаимоотношения в редица области.

Обаче, други наши данни, доклади и нашият опит в Камарата показва, че този ръст би могъл да е още по-голям, ако в България се прилага в по-голяма степен принципа на върховенството на закона, премахне се ненужната бюрокрация, и обществените поръчки в редица сектори станат по-прозрачни. Ние сме готови да работим заедно, за да направим България едно по-добро място за инвестиции и за нейните граждани.“ – посочи Оливие Маркет, президент на Американска търговска камара в България при откриване на събитието.

АТК инициира и представи публично два многообхватни доклада, които предложиха редица решения за реформи и по-плавен преход в секторите „Здравеопазване“ и „Енергетика“ в България. В допълнение, офисът на Камарата в САЩ (Вашингтон, окръг Колумбия) вече подпомага бизнеси от двете страни на Атлантика, за да започнат дейност и да растат.

„Американска търговска камара в България настоява Правителството на Република България да предприеме по-уверени стъпки в посока включване в инициативите за възстановяване на Украйна!“ – каза още той.

Икономическо партньорство между България и САЩ –
Основни акценти

Оливие Маркет представи някои от основните акценти на последния доклад на АТК за инвестициите на САЩ и Канада в България за периода 1990 – 2022 г. Той е изготвен от Института за пазарна икономика. Това изследване надгражда доклада от 2018 г., което за пръв път се даде реална оценка на инвестициите на САЩ у нас и на техния обем, въздействие и присъствие по региони.

Новото изследване има редица нови елементи в анализа, сред които е специалната част посветена на инвестициите на Канада в България.

Инвестициите на САЩ в България

  • Инвестициите на САЩ в България за периода 1990 – 2022 възлизат на над 5,5 млрд. лв. В сравнение през 2018 г. проучването е отчело над 4 млрд. лв.
  • Те са създали почти 41 000 работни места в регионите на Разград, Севлиево, Исперих, Добрич, Велико Търново, Раковски, София и др.
  • Повечето от Американските инвеститори са съсредоточени в секторите „Производство“, „Енергетика“, ИКТ и търговия. В други седем сектора присъстват значими компании от САЩ също.

Инвестициите на Канада в България

  • ПЧИ от Канада у нас достигат стойност от 1,1 млрд. лв. (в сравнение с данните на БНБ те са едва 90 млн. лв.)
  • Те са създали близо 5 200 работни места в три региона у нас.
  • Канадските компании работят в минната индустрия и при споделените услуги.

Внос / Износ

През последното десетилетие търговията на стоки между САЩ и България бележи органичен ръст, които се засилва изключително много след 2020 г. Докато между 2013 и 2018 г. обемът на българския внос от САЩ варира между 250 млн. щ.д. и 400 млн. щ.д. на година, то през 2022 г. достига 834 милиона щ. д., основно поради повишения внос на втечнен природен газ от САЩ за Европа, в т.ч. и за България, който последва след едностранното спиране на доставките на газ от Русия за Европа (и в частност за Полша и за България през 2022 г.).

Наблюдаваме устойчив ръст на стойността на българския износ за САЩ от 404 млн. щ.д. до 1,1 млрд. щ.д. през 2022 г. В сравнение с общия износ на България, които е в размер на малко над 50 милиарда щ.д. през 2022 г., това означава, че износът за САЩ представлява 2% от общия износ на страната ни.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 28 години. Тя обединява над 330 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата има основен офис в гр. София, България и инвестиционен офис – във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ (от пролетта на 2022 г.)

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г.

Библиотека

Допълнителна информация:

  1. Абонирайте се за седмичния бюлетин с новини от AmCham (България, Европа и САЩ), от членове на Камарата и специфични анализи
  2. Направете контакт с профила на Камарата в LinkedIn
Свързани публикации