БИЕНАЛЕ НА ИЛЮСТРАЦИЯТА 2024 започва да приема творби

От 1-ви до 30-ти септември българските илюстратори, които живеят в страната и чужбина, могат да кандидатстват за участие в четвъртото издание на националното Биенале на илюстрацията в две категории. Първата включва „Реализирани творби“ за външни проекти като илюстрации за книги, реклами, физически продукти, онлайн платформи и др., както и творби, които предстоят да видят бял свят. В категорията „Нереализирани творби“ ще се приемат скици, рисунки, моментни инспирации, анализни илюстрации, дълги разработки и подобни, които са изцяло лично творчество.

            След дълга пауза от близо тридесет години първото издание на биеналето се провежда през 2018 г. благодарение на Милена Радева — създател на сайта „Българска илюстрация”, за да предложи платформа за изява на българските илюстратори от всички поколения. То представя актуалните тенденции в областта и широк диапазон от творчески идеи и решения, дава възможност на участниците да направят личнотворческа съпоставка, както и на бизнес организациите да осъществят контакт с активно работещите художници. Не на последно място националното Биенале на илюстрацията оставя следа в културната памет на България чрез своя каталог, към който да се обърнат бъдещите поколения и изкуствоведи.

            Четвъртото издание на форума отново няма тема, за да даде възможност на авторите да покажат най-добрите си творби, създадени през последните две години. Няма и ограничения по отношение на медията и изразните средства, които включват акварел, темпера, пастели, моливи, туш, колаж, дигитални техники, фотография, графика (линогравюра, офорт, литография, силиграфия), триизмерни скулптури от различни материали и много други.

            Националното Биенале на илюстрацията 2024 се организира в партньорство с Регионален исторически музей – София и с финансовата подкрепа на Министерство на културата, а пълните условия за участие може да намерите на адрес https://biennale.bulgarian-illustration.com/usloviya-za-uchastie.

Свързани публикации

WWF Централна и Източна Европа и Фондация Coca-Cola обявяват удължаване на партньорството си в продължение на общата си работа за опазване на Дунавския басейн

WWF за Централна и Източна Европа (WWF-CEE) и Фондация Coca-Cola разширяват своето партньорство „Жив Дунав“, за още три…