BILLA България е допринесла за разделното събиране на 208 тона текстил

Веригата разполага с общо 50 контейнера за рециклиране на текстил, позиционирани пред 25 от магазините ѝ в страна, като част от проекта на Текслайф за рециклиране на дрехи втора употреба

През изминалата година BILLA България е допринесла за разделното събиране на 208 тона текстил, подкрепяйки проекта за събиране на дрехи втора употреба на Текслайф, със съдействието на Българския Червен кръст. Значителното количество дарен текстил е събрано, благодарение на 50-те специализирани контейнера за дрехи втора употреба, позиционирани на паркингите на 25 от магазините на веригата в цялата страна. 

Партньорството с Текслайф, което BILLA стартира през 2017 г., следва две основни цели – повторното използване на ценните суровини, съдържащи се в текстилните изделия, за производството на нови продукти, както и създаването на професионален кризисен резерв към Българския Червен кръст. През 2023 г. BILLA продължава да разширява обхвата на мрежата от магазини, в които клиентите могат да дарят ненужните си дрехи. През тази пролет веригата постави контейнери за разделно събиране на текстил в още 7 търговски обекта в градовете София, Добрич, Велико Търново и Пазарджик, а до края на година планира поставянето на контейнери в още 18 от магазините си в страната.

Според доклад, изготвен от партньорите на проекта, кампанията е предотвратила замърсяване на въздуха в размер на над 3100 тона въглероден диоксид и е подпомогнала спестяването на над 1 млн. кубични метра вода. Подкрепата на BILLA България в кампанията за разделно събиране на текстил е част от стремежа на компанията да интегрира устойчиви и екосъобразни решения в своята дейност, като същевременно подкрепя нуждаещите се и допринася за по-добра градска среда. За всеки килограм събрани дрехи се генерират парични средства за Фонда за бедствия, аварии и кризи към Българския Червен кръст. Една част от дареното облекло отива в същия фонд, където се поддържа кризисен резерв от сезонни дрехи за реакция при бедствия и предоставянето им на хора в нужда.

Свързани публикации

Vivacom и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки с награда за най-сполучливо партньорство

Vivacom спечели наградата за „Най-сполучливо партньорство“ в конкурса „Корпоративен дарител 2023“, организиран от Българския дарителски форум под егидата…