Едва 1,4% от родителите четат редовно, а 70% избират книги за децата си според оформлението и илюстрациите

Верига книжарници Orange стартира национална кампания, която насърчава четенето сред децата.

Стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“ на верига книжарници Orange, в партньорство с фондация „Детски книги“. Кампанията има за цел да се изправи пред предизвикателствата в областта на функционалната грамотност в България, насърчавайки четенето сред децата до 13-годишна възраст. Инициативата „Четем – разгръщаме светове“ се фокусира върху начините да стимулира въображението и креативността, личностното развитие и емпатичното отношение, както и да подпомогне формирането на функционална грамотност у подрастващите.

„Липсата на езикови умения и функционална грамотност създават трудности в ежедневни ситуации на хората – това има негативно въздействие върху възможностите им за образование, професионален напредък и успешна социална адаптация. В Orange се стремим да привлечем всички родители и деца към вълшебството на книгите, за да помогнем да се преодолеят тези предизвикателства и да се създадат по-стабилни основи за развитието и успеха на всяко дете. Заедно с фондация „Детски книги“ можем да разширим хоризонтите на подрастващите и да създадем по-добро бъдеще, пълно с въображение и знание.” – сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Проучване1, проведено от фондация „Детски книги“ в периода 22 май – 05 юни 2023 г. в България, показва какви са нагласите и навиците на родителите към четенето в ранна детска възраст. Анкетираните имат деца на възраст до 6 години. Едва 1,4% от родителите, участващи в проучването, са отговорили, че четат непрекъснато, докато инициативата за четене от децата идва от 41%. Любопитно е, че 99% от анкетираните имат детски книги в домашната библиотека, но 70% от тях ги избират само по красивото оформление и илюстрации. Проучването показва още, че 53% от родителите предпочитат да четат приказки на децата си, които развиват само една част от техните знания и умения. Балансът между книгите с приказки и изданията с други сюжети и теми, които обясняват света, в който децата живеят, е изключително важен за тяхното развитие.

„Изборът на висококачествени книги, съобразени с нуждите и интересите на детето, може да повлияе значително на развитието му. В рамките на кампанията, която ще развиваме с книжарници Orange, целим да подпомогнем възрастните да намират точните книги, чрез които да подпомагат когнитивното и емоционално развитие на своите деца. Екипът ни от години следи ситуацията с грамотността в България и винаги се стремим да поставяме нуждите, интересите и нагласите на децата на фокус, за да ги превръщаме в истински активни читатели с помощта на техните родители, а по-късно и на учителите им.“ – коментира Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“.

В рамките на инициативата Orange предлага над 500 заглавия в различни възрастови категории детски книги, подбрани от екипа специалисти на фондация „Детски книги“. 10% от приходите от всяка книга в списъка, маркирана с „Препоръчано от фондация Детски книги“, ще бъдат дарени в подкрепа дейността на фондацията, която активно работи за достъпността на книгите и развитието на образователни програми, насочени към младите читатели. Заглавията от списъка могат да бъдат намерени както във физическите обекти на Orange, така и в онлайн магазина.

Кампанията „Четем – разгръщаме светове“ се стреми да постигне национален обхват и дълготраен положителен ефект сред децата до 13-годишна възраст и техните родители. Чрез различни събития и инициативи в цялата страна верига книжарници Orange и фондация „Детски книги“ си поставят за цел да вдъхновят и мотивират децата да прекарват повече време в четене и да откриват радостта и ползите от книгите.

Свързани публикации

Докладът на Microsoft за дигитална защита: Кибератаките на национално ниво стават все по-настъпателни, тъй като авторитарните лидери стават по-агресивни

През последната година засечените от Microsoft кибератаки, насочени към критични инфраструктури, скочиха от 20% на 40% Само през…