Highland Park представя ново издание в уникалната лимитирана серия, посветена на славни моменти от българската история

Дестилерията отваря нова страница в серията, посветена на Българското възраждане – с Highland Park Single Cask България 1762, вдъхновена от написването на „История славянобългарска“ 

Големият успех, с който бяха приети първите две серии Highland Park Single Cask България, посветени на емблематични събития от Първото и Второто българско царство, вдъхнови шотландската уиски дестилерия да продължи колекцията с ново издание – Highland Park Single Cask България 1762 г. 

Highland Park 1762 Single Cask Series е 12-годишно уиски, бутилирано в само 651 бутилки и отлежало в една-единствена бъчва от шери от европейски дъб, второ пълнене – специално за това издание. Колекционерската кехлибарена напитка е посветена на забележителния труд на Паисий Хилендарски, който разкривайки историческата съдба на българския народ, опознавайки неговото настояще и прозирайки в бъдещето му, създава своята малка по обем, но неизмерима по съдържание и смисъл „История славянобългарска“. 

Самата дестилерия е основана през 1798 г. от Магнус Юнсън – духовник през деня и производител на уиски през нощта, който слага началото на уникална марка и продукт, кореспондиращи по безпрецедентен начин с българската история. 

Проектът Highland Park Single Cask България, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си, е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката, която се дистрибутира у нас от Кока-Кола ХБК България, пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. 

Сериите, бутилирани само от една бъчва – Single Cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Концепцията включва серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство, както и втора лимитирана серия от 3 издания, посветени на Второто българско царство, а днес отваря и нова страница – с първа бутилка, вдъхновена от Българското възраждане.

Свързани публикации

Докладът на Microsoft за дигитална защита: Кибератаките на национално ниво стават все по-настъпателни, тъй като авторитарните лидери стават по-агресивни

През последната година засечените от Microsoft кибератаки, насочени към критични инфраструктури, скочиха от 20% на 40% Само през…