„ХЮЛЕТ ПАКАРД ЕНТЕРПРАЙС, УПРАВЛЯВАН ОТ СЕЛЕКТИУМ“ ЩЕ ПОДКРЕПИ НАЙ-ДОБРИТЕ УЧЕНИ

Компанията е основен партньор на наближаващото тринадесето издание на международната научна конференция „Large-Scale Scientific Computations“

Тази година „Хюлет Пакард Ентерпрайс, управляван от Селектиум“ ще подкрепи два най-добри научни резултата, представени на международната научна конференция „Large-Scale Scientific Computations“. Компанията е основен партньор в тринадесетото издание на този престижен форум. Това партньорство е логично продължение на стремежите на „Хюлет Пакард Ентерпрайс, управляван от Селектиум“ в подкрепа на научната общност в България. Конференцията „Large-Scale Scientific Computations 21“ ще се проведе от 7 до 11 юни в Созопол. Поради пандемията от COVID-19, форматът на събитието ще е хибриден – част от участниците ще присъстват на място, а други ще се включат в събитието онлайн.

За поредна година събитието се радва на висок интерес и отново отбелязва впечатляващото участие на над 140 учени от над 20 страни от Европа, Америка, Азия и Африка. Научната програма ще включва 9 специални сесии (минисимпозиума), като основна тема на тазгодишния форум ще е синергията между научни пресмятания и суперкомпютърни приложения в среда на големи данни. На конференцията ще бъдат представени 5 поканени пленарни доклада от учени със световно признание от САЩ, Германия и Русия.

За първи път в дългогодишната история на форума ще бъдат отличени две научни статии. След внимателно селектиране, международен комитет ще вземе финалното решение за определяне на победителите, които ще получат две награди, всяка на стойност от 1 500 евро от „Хюлет Пакард Ентерпрайс, управляван от Селектиум“. За наградата ще се борят статии в две основни области. Първата област включва в себе си абстракции, методология, теоретични изследвания, сходимост, устойчивост и анализ на грешките, а втората област е свързана с високопроизводителни изчисления, скалируемост и енергийна ефективност, паралелни алгоритми, реализации върху съвременни суперкомпютърни архитектури и приложения.

Конференцията „Large-Scale Scientific Computations 21“ (LSSC’21) се организира в партньорство и с „Центъра за върхови постижения по Информатика и ИКТ“. Поредицата от конференции „Large-Scale Scientific Computations“ се провеждат през всяка нечетна година от 1997 г. насам и се утвърждават като научен форум на най-високо международно ниво. От 2003 г. сборниците с научни статии се публикуват в поредицата Springer Lecture Notes in Computer Science (LNCS). В класацията на Scopus, LNCS е сред най-цитираните издания, публикуващи научни статии представени на конференции.

Свързани публикации