„Хюлет Пакард Ентърпрайз управляван от Селектиум“ представи официално платформата за управление и анализ на данни HPE Ezmeral

Проектът за анализ на данни „HPE BigData and Analytics Hub, създаден в партньорство със София Тех Парк, бе сред акцентите на форума „Превърнете хаоса от данни в бизнес стойност“

Специалисти от ИТ и бизнес сектора обсъдиха актуални решения за подобряване на работната среда и управлението на данни на провелия се в сряда форум „Превърнете хаоса от данни в бизнес стойност“, организиран от „Хюлет Пакард Ентърпрайз управляван от Селектиум“. На събитието бе официално представена и новата аналитична платформа HPE Ezmeral, която предлага ефективни и достъпни решения за обработка и анализ на данни.

На форума бе анонсиран и проектът „HPE BigData and Analytics Hub“, базиран на платформата НРЕ Ezmeral и създаден в сътрудничество между „Хюлет Пакард Ентърпрайз управляван от Селектиум“ и София Тех Парк. Проектът предоставя възможност за осъществяване на бързи и лесни бизнес анализи, както за големи предприятия, така и за малки и средни бизнеси, които искат да управляват и анализират ефективно данните си.

„Проектът стартира в София Тех Парк преди около месец. Чрез нашето партньорство се надяваме да изградим среда, която да осигури възможност за по-малките бизнеси да използват правилно данните си и това да им носи полза. Вярвам, че ще постигнем своята амбициозна цел – да работим активно за бизнеса и обществото в страната“, сподели Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк и председател на консорциума „Петаскейл Суперкомпютър България“.

Изключително полезен за т.нар. „малки бизнеси“, „HPE BigData and Analytics Hub“ предоставя аналитични ресурси, които компаниите имат възможност да ползват като as-a-service модел или облачна услуга. Това решение позволява на по-малките организации да не инвестират огромни средства и същевременно допринася за бизнес резултатите, посредством анализ на данни. Ползвайки решението на база потребление, предприятията с по-малък брой служители могат да не закупуват цялостната платформаили да наемат един, двама или трима тясно профилирани специалисти. „HPE BigData and Analytics Hub“ дава възможност на бизнесите както да използват само толкова технологичен ресурс, колкото е необходим за осъществяването на конкретната задача или проект, така и на достъп до специалисти, които могат да консултират клиентите в създаването на аналитичните модели.

„Организациите са затрупани от данни, които не успяват да проследят, съхранят и обработят по най-правилния начин. Предизвикателството за справяне с такъв обем информация е наистина голямо, но и изключително ключово за гъвкавостта и развитието на бизнеса. И тук се намесваме ние, за да помогнем на организациите в това пътуване“, заяви по време на събитието Сашо Гарйетович, търговски директор, HPE Ezmeral CERTA и допълни: „Нашето софтуерно решение HPE Ezmeral е cloud-native аналитична lakehouse платформа, която предоставя свобода и гъвкавост и е предназначена да оптимизира всички процеси по обработка на данни.  HPE Ezmeral има за цел да помогне на компаниите да увеличат максимално своя изчислителен потенциал, както и да ускорят дигиталната си трансформация.“

Преодоляването на предизвикателствата при управлението и анализа на данни, извличането на стойностни изводи от данни, които се съхраняват на различни места, както и тяхната ефективност, бяха сред акцентите на провелия се форум.

„Данните на десетки от нашите клиенти са разпръснати и разпределени в различни отдели и системи поради ред причини, което често представлява трудност за самите организации и ги спира да използват данните, с които разполагат по най-добрия възможен начин. Въпреки това нашите клиенти имат своите причини, поради които не искат да променят процесите си и тъй като ние много ценим и държим на техния избор, им предоставяме решение, което не изисква промяна. HPE Ezmeral е напълно интегрирана платформа, която предоставя на клиентите място, на което могат да използват и управляват данните си, независимо от това къде се намират те“, коментира Мария Косанова, управляващ директор на българския офис на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium.

В панелна дискусия със своя опит за предизвикателствата, свързани с работата с големи обеми от данни, се включиха експерти от различни сектори. Мария Косанова, управляващ директор на българския офис на Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, Димитър Шумаров, изпълнителен директор и главен финансов директор на Пощенска банка – Юробанк България АД, Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп, и Савин Дянков, директор „Капиталови пазари и финансово-счетоводни консултации“ в PwC България, обсъдиха подробно какви са начините за преодоляване на предизвикателствата, които бизнесът среща при работата с данни и възможните им решения.

Събитието бе организирано от „Хюлет Пакард Ентърпрайз управляван от Селектиум“, с медийното партньорство на DigitalK и със съдействието на PricewaterhouseCoopers, Sofia Tech Park, IBS, Lirex и CNSYS, а целта му беше подобряване на работната среда чрез внедряването на правилните ИТ решения, които дигиталната трансформация изисква.

Свързани публикации

Д-р Мариана Райкова се присъединява към говорителите, които ще бъдат част от първата техническа конференция на INSAIT

Завършила факултета по компютърни науки на Колумбийския университет със степен доктор, д-р Мариана Райкова работи като изследовател в…