Идват ли тежки дни за любителите на вносен алкохол в Русия?

Снимка grafvision

Повече от 100 дни след началато на руската инвазия в Украйна и последвалите санкции срещу Русия, клиентите на заведенията в Москва все още може да си поръчат вносен алкохол, но запасите вече се изчерпват, пише Ройтерс. 

“Някои заведения се бяха запасили добре с вносен алкохол, когато всичко това започна, но доколкото зная, след 24 февруари няма нови поръчки за доставки, които са потвърдени”, споделя Александър Скрипкин, който управлява два бара в Москва. 

“Алкохолът, който е произведен от чуждестранни компании, в момента е с между 20 и 50 процента по-скъп. А местните марки бира сега са с цени, които са малко по-ниски от тези, на които се продаваха вносните преди 24 февруари”, уточнява Скрипкин.

Много чуждестранни компании вече напуснаха Русия, а доставките по море намаляха рязко, което се отрази негативно на по-заможните руснаци, свикнали да консумират марков вносен алкохол.

Тежко е положението с бирата

“Съжалявам, това беше последната бутилка с чешка бира, която имаме”. 

С тези думи се обърна сервитьор, цитиран от Ройтерс, към разочарован клиент на ресторант в центъра на руската столица, само месец след началото на войната и налагането на сериозни санкции срещу Русия.

“Крайно безрадостно е положението с бирата”, смята 36-годишният компютърен специалист Антон, който работи в Москва за държавна финансова организация. 

“Не говоря само за “Пауланер” (Paulaner), “Пилзнер Ъркуел” (Pilsner Urquell) и другите приятни бири. Изобщо не съм сигурен, че няма да свърши и руската бира. Има проблеми не само с вноса на бира, но дори и на хмел”, добавя Антон.

И наистина… Още в началото на април от Съюза на руските пивовари обявиха, цитирани от вестник “Комерсант” и от специализираното онлайн издание inside.beer, че местните производители на бира ще имат сериозни проблеми през лятото, когато запасите им от хмел свършат. 

Руските пивовари са силно зависими от вноса на хмел и на други суровини, необходими за производството на бира.

“Най-сериозните проблеми са свързани с паричните трансфери към доставчиците в Европа и Америка, както и с нарушените вериги на доставки”, обясняват от Съюза на руските пивовари.

Големи производители на бира напуснаха Русия

В края на март “Карлсберг” (Carlsberg) обяви, че напуска Русия, след като по-рано изтегляне от руския пазар обяви и “Хайнекен” (Heineken).

За “Карлсберг”, западната пивоварна компания с най-големи експозиции в Русия, това означава значителни загуби. Концернът държеше дял от 27 процента от руския пазар чрез подразделението си “Балтика” – най-големия производител на бира в Русия. 

Руският пазар напуска и белгийската “ИнБев” (InBev). Втората по големина пивоварна компания в Русия беше съвместно дружество на турската “Анадолу Ефес” (Anadolu Efes) и “ИнБев”. В края на април белгийците обявиха, че водят “активни преговори” с турския си партньор, които да купи дела им, съобщи inside.beer.

Преди това от “ИнБев” са поискали от “Анадолу Ефес”, която държи контролен дял, да спре действието на лиценза за производство и продажба на бира от марка “БУД” (BUD) в Русия, информира ТАСС. 

Спря транспортирането на вносен алкохол за Русия

Най-големите в света компании за превоз на товари по море, включително трите водещи – Ем Ес Си (MSC), Мерск (Maersk) и Си Ем Ей Си Джи Ем (CMA CGM), временно спряха превозите на товарнии пратки за и от Русия. Страните от Европейския съюз, които граничат с Русия и Беларус, забраниха достъпа до своя територия на товарни превозни средства с руска и беларуска регистрация.

Така “пресъхнаха” доставките на вносен алкохол за Русия, но най-нещастни са любителите на бирата.

“Вече няма “Гинес” (Guinness) и няма да има, поне засега”, категоричен е барман в заведението в английски стил “Уайт Харт Пъб” (White Hart Pub) в центъра на Москва, цитиран от Ройтерс.

Дали по-заможните руснаци ще се радват скоро на вносния алкохол, отговорът е – вероятно не, поне засега.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации