ИКЕА отбелязва постижения в мисията си за устойчиво развитие

През финансовата 2023 г. брандът значително ограничава климатичния си отпечатък и увеличава дела на използваната възобновяема енергия

Финансовата 2023 г. (FY23)* беше още една година на глобални предизвикателства, но и напредък. Въпреки трудностите, ИКЕА постигна 22% намаление на общия климатичен отпечатък (в абсолютна стойност**) в сравнение с базовата финансова 2016-та година, засилване на целите за климата, значителен растеж в използването на възобновяема електроенергия в търговията на дребно и производството, въвеждане на ново лепило на биологична основа и намаляване наполовина на климатичния отпечатък от употребата на продукти у дома в сравнение с FY16.

Годишният доклад за устойчивост на ИКЕА, както и този за климата се публикуват от Inter IKEA Group и отразяват колективните усилия на участниците във франчайз системата и веригата за създаване на стойност на бранда. Климатичният отпечатък на ИКЕА през финансовата 2023-та година се оценява на 24,1 млн. тона CO2 емисии, което е с 12% по-малко спрямо предходната година и с 22% намаление в сравнение с 2016-та година. Понижението в стойностите се дължи на увеличаващия се дял на възобновяема енергия в ритейл бизнеса и в производството, както и на по-енергийно ефективната продуктова гама осветителни тела, в допълнение към по-ниските производствени обеми. 

“Устойчивото развитие е неразделна част от нашия бизнес и от ангажимента ни да направим екосъобразния начин на живот достъпен за повече хора. Ние поддържаме дългосрочна стратегия и активно допринасяме за ограничаване на въздействието ни върху изменението на климата,  опазване на природата и осигуряване на справедлив растеж”, споделя Джон Абрахамсон Ринг, главен изпълнителен директор на Inter IKEA Group.

Значително постижение през тази година е и разработването на стриктни планове за действие, които позволяват на компанията да укрепи целите си за климата в съответствие със стремежа за понижение на глобалното затопляне с 1,5°C и стандарта Net-Zero на Инициативата за научнообосновани цели (SBTi). Плановете включват намаляване наполовина на емисиите на парникови газове от веригата за създаване на стойност на ИКЕА (в абсолютна стойност) до финансовата 2030-та година в сравнение с FY16 и достигане на нулеви стойности до финансовата 2050-та година.

Акцентите от годишния доклад за устойчивост на ИКЕА съдържат още:

  • Напредък към 100% възобновяема енергия за магазините на ИКЕА: на 25 пазара ИКЕА вече консумира 100% възобновяема електроенергия – с един повече от миналата година.
  • 100% електроенергия от възобновяеми източници в още 142 фабрики или доставчици, с което общият им брой достига 408.
  • Намаляване на климатичния отпечатък от употребата на продукти у дома с 13% в сравнение с 2022 г. и с 52% в сравнение с 2016 г.
  • Намаляване на климатичния отпечатък от преките дейности на Inter IKEA Group с 80% в сравнение с FY16 .***
  • Намаляване на количеството пластмасови опаковки на потребителски стоки с приблизително 47% и намаляване на общото количество пластмасови опаковки (включително потребителски опаковки, мултипакети, единични товари и материали за обработка) с приблизително 44% в сравнение с FY21.
  • Осигуряване на 23,2 милиона резервни части, които да улеснят клиентите да удължат живота на продуктите на ИКЕА.
  • 97,8% от използваната дървесина в продуктите е сертифицирана от Съвета за стопанисване на горите (FSC) или рециклирана.

Глобалната стратегия за устойчивост на ИКЕА “За хората и планетата” очертава амбициите и ангажиментите на компанията, като създава обща програма за периода до 2030 г.

*FY23 е периодът от 1 септември 2022 г. до 31 август 2023 г.

**Включва магазините на ИКЕА и други  точки за контакт с клиенти от омниконтактната мрежа на ИКЕА, както и дистрибуторски центрове, офиси и други под марката ИКЕА.

***Това съответства на емисиите от обхвата 1 и 2 на Inter IKEA Group, включително производствените дейности, притежавани от Inter IKEA в IKEA Industry и IKEA Components. То обаче изключва емисиите на парникови газове от франчайз получателите и външните преки доставчици, които са част от емисиите от обхват 3.

Свързани публикации

Турция на първо място!

Орхан Джошкун и Хюмейра Памук от Ройтерс, Анкара Стремежът на Ердоган към могъщество представлява предизвикателство за Байдън. Когато…

Саудитската сила

Петър Калпакчиев Саудитска Арабия под фактическото ръководство на престолонаследника Мохамед бил Салман претърпява бързи и видими промени. Престолонаследникът…