ИКЕА представя VÄXELBRUK – текстилна колекция, създадена от рециклирани униформи на служители

Тя e вече налична в ИКЕА София, Варна и онлайн

В седмицата на Часа на Земята (най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата, организирано от WWF) ИКЕА представя VÄXELBRUK – колекция, частично създадена от рециклирани униформи на служители, събрани от магазините на бранда в цяла Европа. Чрез този пилотен проект шведската компания си поставя за цел да проучи начините, по които може да вдъхне втори живот на използваните дрехи и да управлява процесите на рециклиране в рамките на веригата си за създаване на стойност.

От 2020 г. до 2022 г. ИКЕА представи нов дизайн на облекло за своите служители по света, като междувременно събра множество палети със стари униформи от магазините си в Европа. Това послужи като отправна точка за пилотния проект, чрез който компанията проучи как използваните униформи на служителите могат да бъдат превърнати във вторични суровини и как да се разработят и управляват всички етапи от процеса на рециклиране – от събирането на текстилните отпадъци до производството на нови продукти.

Колекцията VÄXELBRUK съдържа 16 текстилни продукта, сред които завеси, калъфки за възглавници, хавлии и чанти. Те са изработени с помощта на влакна, рециклирани от събраните униформи. За да се осигурят желаните цветови изражения и необходимите стандарти за качество, тези влакна са смесени с други материали, например рециклиран полиестер от използвани PET бутилки или текстилни отпадъци. В хода на проекта е идентифицирана и партида от дефектни нови облекла на служители, които също са използвани при производството на колекцията.

За ИКЕА проектът VÄXELBRUK беше възможност за задълбочено проучване на процесите на рециклиране. Трябваше да се ориентираме в доста сложна обстановка по отношение на изискванията, законодателството и логистиката. Проектът донесе много интердисциплинарни познания – не само по отношение на текстила. Ние споделяме тези знания, за да ги използваме в работата си –  от веригата за доставки до разработването на продуктите и дизайна“, споделя Лука Клеричи, ръководител „Нов бизнес и иновации“ в ИКЕА.

VÄXELBRUK е налична в ИКЕА София и ИКЕА Варна, както и онлайн на IKEA.bg.

Повече за колекцията може да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/vaxelbruk.

Свързани публикации