Инициативата „Четем – разгръщаме светове“ пристига в Пловдив

Верига книжарници Orange кани всички жители и гости на града да се запознаят с националната кампания за насърчаване на четенето сред децата.

Инициативата „Четем – разгръщаме светове“, организирана от книжарници Orange в партньорство с фондация „Детски книги“, ще бъде представена на специално събитие в Пловдив, което ще се проведе на 24-и септември в Orange Пловдив Център от 17:00 часа. Всички гости ще могат да се информират по-подробно за мисията на каузата, ползите от четенето на книги и как те помагат на подрастващите да развиват своите знания и умения. На място ще присъства Вал Стоева – основател на фондация „Детски книги“, която ще обясни на родителите как да избират подходящите книги за своите деца и по какъв начин влияят на съзнанието различните книги. Събитието ще бъде достъпно за всички жители и гости на Пловдив, желаещи да научат повече за инициативата.

„Притеснителните статистики за високите нива на функционална неграмотност сред подрастващите откровено ни шокираха и решихме, че трябва да предложим решение на този проблем. Така се роди инициативата „Четем – разгръщаме светове“, с която искаме да насърчим четенето на книги от ранна детска възраст, защото на практика сме установили, че децата подобряват значително когнитивните си способностите, когато четат активно от малки. Правилният подбор на книги, ползите от ранното детско четене и ролята на родителите в тези процеси са само част от темите, които ще засегнем по време на нашето събитие в Пловдив“, сподели Ния Арсениева, изпълнителен директор на книжарници Orange.

Националната кампания „Четем – разгръщаме светове“ има за цел да стимулира четенето на книги сред децата до 13-годишна възраст в отговор на увеличаващата се функционална неграмотност сред младежите у нас. Освен че вдъхновява и мотивира децата да се впуснат в света на книгите, инициативата има допълнителна цел – 10% от продажбата на всяка книга от предложения списък с над 500 детски заглавия, подбрани внимателно от специалисти на фондация „Детски книги“, ще бъдат дарени за подкрепа на дейностите на фондацията. Целия списък с препоръчани книги можете да видите тук: https://www.orangecenter.bg/preporachano-ot-fondatsiya-detski-knigi.

Свързани публикации