INSAIT стартира лятна AI програма за ученици

Ученици от Софийска математическа гимназия (СМГ), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас и Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) ще са първите участници в програмата

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, обяви нова лятна програма за ученици – STARS. В рамките на два месеца учениците ще участват в разработването на най-новите технологии и изследвания в областта на изкуствения интелект и информатиката, а месечната стипендия, която ще получават, ще бъде в размер на 1500 лв. Изследователските програми за талантливи ученици се предлагат всяко лято в едни от най-добрите университети в света като Станфорд, Масачузетския технологичен институт (MIT) и други. Лятната програма на INSAIT предлага подобна възможност на българските ученици в България.

Директорите на СМГ – д-р Антоан Тонев, на ПЧМГ – Мария Бозаджийска, и на ППМГ – гр. Бургас – Милена Андонова, посетиха INSAIT, за да дадат начало на пилотното провеждане на програмата, в която ще се включат трима ученици от 10 и 11 клас от тези училища. Продължителността на стажа е 8 седмици, a научните ръководители са изследователи от INSAIT. Повече информация за програмата и начина на кандидатстване за лятото на 2024-а година се намират на следния адрес – https://insait.ai/stars.

INSAIT e първият по рода си институт в Източна Европа, чиято мисия е да утвърди България като дестинация за научни изследвания и иновации на световно ниво в сферата на изкуствения интелект и информатиката.

Повече за избраните ученици:

Теодора Тодорова е ученичка в 11 клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас. Участва в множество извънкласни дейности свързани с математика, както и  други STEM дисциплини. Теодора е носителка на многобройни награди от състезания по математика на международно и национално ниво.

Рени Паскалева е ученичка в 10 клас в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ), гр. София. Посещава школа по състезателна информатика „Олимпийци“, където усъвършенства уменията си за решаване на алгоритмични задачи. Рени е медалист от множество международни младежки състезания и олимпиади по информатика, математика и физика.

Георги Пашалиев е ученик в 11 клас в Софийска математическа гимназия (СМГ), където създава клуб по финанси. Георги е лауреат от различни международни и национални състезания по математика за ученици. През лятото на 2022 г. е избран за стажант в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich), където работи по научна статия свързваща теорията на игрите и машинното обучение, приета за публикация в престижен workshop на ICML 2023 (International Conference on Machine Learning), топ конференция за машинно обучение.

Свързани публикации