Искал ли е лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ негови колеги да бъдат баннати от Туитър и защо?

Снимка 21news.info

Американският в. Ню Йорк таймс публикува статия, разкриваща съществуването на аудиозаписи, показващи, че миналата година лидерът на републиканското малцинство в американската Камара на представителите Кевин Маккарти е изразил опасения, че коментари на негови крайнодесни колеги може да предизвикат насилие след нападението срещу Капитолия на 6 януари. Според високопоставения републиканец някои от неговите съпартийци трябва да бъдат цензурирани от “Туитър”.

Би трябвало и на тях да им отнемат профилите, намекнал Маккарти за някои от колегите си, след като социалната мрежа заличи този на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това се казва нова книга, която очакваме да излезе утре на американския пазар. Говорител на самия конгресмен отрече той да е искал отнемането на акаунти на конкретни негови колеги.

Ако това е вярно, то противоречи на публичните му изявления, че големите технологични компании трябва да бъдат контролирани по-строго, за да не пречат на свободата на словото. След отнемането на акаунта на Тръмп поради опасения, че той може да предизвика ново насилие, Маккарти заяви, че “ако те могат да баннат президента Тръмп, всички с консервативни мнения могат да бъдат следващите”.

Според книгата обаче след размириците републиканският лидер и неговият колега, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл са отправили на четири очи далеч по-остри критики срещу експрезидента. После обаче те решили да не скъсват публично с лидера на републиканската партия.

Отговорът не закъсня

В отговор водещият от консервативната американска телевизия Фокс нюз Тъкър Карлсън отправи нападки срещу Маккарти, наричайки го “марионетка на Демократическата партия” и призовавайки републиканците да попречат Маккарти или негов близък съюзник да стане председател на Камарата на представителите.

Разделението в консервативния лагер в САЩ е явно, което означава, че и двете страни ще се опитват да се борят за подкрепа не само срещу демократите, а и – по-малко очевидно – помежду си.

Демократическата партия на САЩ със сигурност разбира това и ще се опита да използва всички подобни случаи, за да представи политиците от опозицията като ненадеждни и незаслужаващи подкрепа.

Проблемът е, че сред твърдите поддръжници на републиканците действията на демократите може да навредят само на лагера на Маккарти. Истинските тръмписти са недосегаеми за подобни нападки. Всъщност, както направи Тъкър Карлсън, те ще отправят почти същото послание към републиканските избиратели – просто тяхното завършва с “гласувайте за ИСТИНСКИ републиканец”.

И ако в Конгреса влязат предимно представители на крайното крило на Републиканската партия, в крайна сметка и двете партии може да открият, че постигането на надпартиен компромис, нещо вече смятано за достатъчно трудно – но необходимо при всички по-амбициозни законодателни проекти – е станало още по-сложна задача.

Какво означават подобни изявления от Маккарти?

Първо беше публикуван аудиозапис, че Маккарти е смятал да поиска от Тръмп да подаде оставка заради размириците. После беше публикуван запис, че водещият конгресмен се опасява, че негови съпартийци може да подстрекават към насилие срещу други членове на Конгреса, отбелязва в. “Вашингтон пост”.

И в двата случая публичните му действия не съвпадат с думите, които се чуват на записите. Какво означава това? Според някои коментатори това означава просто, че Републиканската партия се нуждае от гласовете на поддръжниците на експрезидента. Те са активна, политически мобилизирана част от електората им.

А тези гласоподаватели не приемат, че размириците на 6 януари са били повод за сериозни притеснения – дори и водещите републиканци да смятат това за очевидно. И за да запазят гласовете им, лидерите на партията са принудени да защитават същата теза.

Въпросът е – ако лидер на една от двете водещи партии в САЩ приема публично (дори и в лични разговори да осъжда) екстремизма на някои от поддръжниците ѝ и не се разграничава от него, докъде може да доведе това? Има ли опасност републиканските лидери да се окажат в буквалния смисъл “увлечени от тълпата”?

Независимо какъв е отговорът, Маккарти разбира добре, че политическият успех на Републиканската партия зависи от поддържането на тесни връзки с бившия президент Тръмп. А предвид приближаващите избори в средата на мандата, които ще се проведат в края на тази година, залозите са прекалено големи, за да позволи на личното си мнение да оказва влияние на политическите му позиции.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации