Как доставката на тежки оръжия за Киев се превърна в логистично предизвикателство в две фази?

Снимка twenty20photos

МАРИН ПЕНЕТИЕ ОТ ФРАНС ПРЕС.

Обучение, боеприпаси, поддръжка – изпращането на тежки оръжия на Украйна от държавите членки на НАТО, за да я подпомогнат срещу руската инвазия представлява логистично предизвикателство, а ако конфликтът се проточи, то може да достигне предела си, смятат експертите.

Следвайки примера на Франция, Великобритания, САЩ или дори Чехия, Германия обяви във вторник, че ще разреши доставки на зенитни самоходни установки тип “Гепард” на Украйна, част от чиято територия е бомбардирана от 24 февруари от Москва.

Отдавна искана от Киев, тази военна помощ се предоставя в момент, когато украинските сили се сблъскват с бавното напредване на руската армия в Донбас на изток, както и в южната част на Украйна.

В този контекст изпращането на “самоходна артилерия, танкове и бронирани машини е способно да осигури значителен нападателен потенциал на украинските сили и дори да помогне за възстановяване на определени военни способности, които са намалели след два месеца на война“, посочва Лео Периа-Пение от Френския институт за международни отношения (IFRI).

На настоящия етап “този краткосрочен принос към военния капацитет преобладава над средносрочните съображения, свързани с логистиката. Те обаче също ще трябва да бъдат разгледани“, допълва френският изследовател.

Засега тези съображения изглеждат добре пресметнати.

Париж, Вашингтон, Лондон и Прага избягват изпращането на оборудване, които изисква месеци обучение и значителна логистична подкрепа, като американските танкове М1 “Ейбрамс” например, и предпочитат да предоставят такова, за което е нужна ограничено логистично подпомагане.

Чешките танкове от съветско време, доста сходни с използваните от Украйна, ще изискват само няколко часа обучение преди да влязат в употреба на украинската армия.

Що се отнася до френските оръдия “Сезар”, те са известни с “лесната си използване”, казва Марк Шасиян, френски военен инженер и специалист по танкове и бронирани машини. “Може да разбереш как функционират за една сутрин”, допълва той.

Индустриално ноу-хау

Малко по-сложно е положението с германските бойни машини “Гепард”, които разполагат с “усъвършенствана оръжейна система” и изискват обучение от най-малко “няколко седмици”, отбелязва експертът.

Планираните за изпращане на Киев бронирани машини “Мардер” се очаква да създадат по-малко проблеми за “опитните украински бойци, които воюват от 2014 г.” насам, смята бившият високопоставен германски представител в НАТО Ханс Лотар Домрьозе.

Веднъж решен проблемът с обучението, остава този с поддръжката. Как да бъде осигурена поддръжката на това оборудване и доставката на резервни части в случай на повреда или частично разрушаване?

Според Периа-Пение “този въпрос е сложен, но може би по-малко, отколкото за други държави, които не притежават промишления потенциал на Украйна, разполагаща със значителна инфраструктура и ноу-хау в сферата на бойните машини и тежката индустрия“.

Ако сътрудничеството между европейската промишленост и украинските военни се развива без засечки, въпросът за поддръжката ще бъде решен без особени затруднения“, добави експертът.

Според Карло Масала, експерт по отбрана и сигурност в Университета на Бундесвера в Мюнхен, въпросът за поддръжката не трябва веднага да влиза в уравнението.

Научете ги да използват мостри, изпратете ги в Украйна. Ако могат да използват “Мардер” до три седмици, това е по-добре от нищо. Ако “Мардер” се повреди – добре, лош късмет”, каза изследователят пред германската телевизия “Дойче веле”.

Недостиг на боеприпаси

Остава деликатен въпросът за боеприпасите, който може да стане наистина остър, ако конфликтът продължи по-дълго.

Всички се надяват конфликтът да приключи бързо“, казва Жан-Пиер Молни, заместник-директор на Института за международни и стратегически изследвания (IRIS). “Ако той се проточи обаче, рискът от недостиг на боеприпаси не е изключен, по специално по отношение на оръдията “Сезар“, отбелязва той.

Обявеното от Австралия, Канада и САЩ изпращане на 155-милиметрови боеприпаси от същия калибър като “Сезар” може обаче да позволи да се попълнят запасите.

Същият въпрос възниква и при бронираните машини “Мардер”, които зависят от боеприпаси, произведени в Швейцария. Впрочем Берн наложи вето за изпращане на швейцарски боеприпаси на Киев през Германия. “Това е една логистична безизходица, много по-опасна в краткосрочен план от въпроса за резервните части“, смята Периа-Пение.

Ако боевете ескалират, обявените ангажименти на този етап по въпроса за изпращане на военно оборудване могат бързо да се окажат също недостатъчни.

Ако вземем сбора на това, което е обявено за доставено от едни или други, и го съпоставим със загубите, отчетени в последните осем седмици в боеприпаси, оборудване и други, настоящият темп на изтощаване ще позволи отбраната да продължи още месец и половина, не повече“, смята Шасиян.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации

#Me Too в Гърция

Рене Малтезу от Атина, Ройтерс Нейният разказ и изразената подкрепа накараха десеткиактьори, певци, спортисти и студенти да заговорят…

Послания от Берлин

 Белград, редакционен коментар Търпението на официален Берлин и на останалите в ЕС заразвързване на косовския възел се изчерпва…