Как юнското слънцестоене от векове провокира човешкия дух?

Снимка twenty20photos

Юнското слънцестоене е не просто астрономическо събитие, с което отбелязваме най-дългия ден и началото на лятото. От древни времена слънцестоенията предизвикват човешкия дух и мисъл да търси отговори и да намира висшия смисъл. 

Различните култури, чрез различни ритуали, почитат явлението с изграждане на светилища и паметници, които са в съобразени с него до организирането на шумни и пищни фестивали в чест на слънцето.

У нас празникът се отбелязва с обреди в т.нар. „българския Стоунхендж“  – светилището Бегликташ край Приморско.  

Според изследователите там са извършвани различни орфически ритуали. Чрез един от тях се отбелязва съчетаването на Бога Слънце с Богинята Земя. Олтарът на Бегликташ е бил ритуално ложе, в което висшите жреци и жрици са повтаряли божествения обред, за да затворят цикъла. 

Рано сутринта днес десетки посрещнаха изгрева край светилището, вярвайки, че така ще бъдат във връзка с магията на Бегликташ и слънцето.   

Мистериите и празниците

Най-известният мегалитен паметник в света  – Стоунхендж, има специална връзка с най-близката до Земята звезда. По това време от годината т.нар. Слънчев камък (Heel stone), който стои извън главния кръг на Стоунхендж, се изравнява с изгряващото слънце.  

Пирамидите в Гиза също са подравнени със слънцето. Когато се наблюдава от Сфинкса, то залязва между пирамидите на Хуфу и Хефрен по време на лятното слънцестоене. Все още остава неизвестно как точно древните египтяни са ги ориентирали по този начин.

Традиционният скандинавски празник, посветен на слънцестоенето, се посреща с танци в гората, пиршества с херинга и много водка, обобщава CNN. 

В една по-модерна традиция жителите на Феърбанкс в Аляска организират нощен бейзболен мач, за да отбележат, че получават до 22,5 часа дневна светлина през лятото. Играта е традиция от 1906 г.

Лятното слънцестоене се е считало за един от най-важните празници и в балтийските републики.  В Литва се отбелязва като Йонинес, нарича се Лиго в Латвия и Янов ден – в Естония. Във Финландия празникът се отбелязва като Юханус, а в Дания се чества като Свети Ханс. 

В Обединеното кралство на този ден последователите на древните келти провеждат различни ритуални тържества. 

Един от най-старите ритуали в Гърция се нарича Клидонас. В деня на слънцестоенето всички неомъжени жени поставят лична вещ в делва и я оставят за една нощ под смокиново дърво. Магията на деня насища предметите с пророчески сили, а момичета откриват прозрение за бъдещите си съпрузи.

На следващия ден всички жени в селото се събират и се редуват да вадят предметите и да рецитират римувани куплети. В съвременен прочит фестивалът се счита по-скоро за извинение пред общността жените да обменят непристойни шеги.

Според полския фолклор, ако мъж и жена искат да бъдат двойка, трябва да тестват любовта си, като заедно прескочат пламъците на буен огън. Ако успеят, хванати за ръце, любовта им ще продължи дълги години.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации

Програмата за развитие на ООН (ПРООН) прекъсва глобалния телевизионен ефир с шокиращи метеорологични прогнози от бъдещето, за да призове към незабавни действия в областта на климата

Кампанията Weather Kids, създадена в партньорство със Световната метеорологична организация (WMO) и The Weather Channel, призовава за спешни…