Какво следва: Microsoft Build продължава своята еволюция и разширяването на инструментите за изкуствен интелект за разработчици

През 2024 г. Днес Microsoft представи вълна от постижения в областта на изкуствения интелект (AI) и инструментите за разработчици на годишната си конференция Microsoft Build. Компанията се ангажира да предостави на разработчиците най-съвременни AI решения в подкрепа на работата им по създаването на следващото поколение интелигентни приложения.

„Революционните постижения в областта на изкуствения интелект оказват огромно влияние върху Microsoft и върху разработчиците, които използват нашите технологии“, каза Франк X. Шоу, главен комуникационен директор на Microsoft. „На конференцията Microsoft Build представяме следващите разклонения на тази технологична революция, с общо около 60 нови продукта и решения.“

Microsoft Build — основни акценти:

· Еволюцията на Copilot: Microsoft Copilot Studio въвежда нови възможности за партньори, с които разработчиците могат да изграждат проактивни копилоти. Разширенията на Copilot предлагат подобрена функционалност чрез свързване с нови източници на данни и приложения.

· Разузнаване в реално време: Това ново предложение в рамките на Microsoft Fabric предоставя цялостно софтуерно решение като услуга (SaaS) за приемане, анализиране и организиране на чувствителни към времето данни с голям обем.

· Разширения на GitHub Copilot: Първият набор от разширения на GitHub Copilot вече е в режим на тестване на решения за визуализация (private preview), което позволява на разработчиците да персонализират работата си с предпочитаните услуги.

· Microsoft Fabric Real-Time Intelligence: Предоставя възможност на бизнеса да анализира и предприема действия въз основа на данни с голям обем в реално време за по-бързото вземане на по-добре информирани решения.

· Инструментариум за разработка на приложението за работно натоварване на Microsoft Fabric: Позволява на независимите търговци на софтуер (ISV) и на разработчиците да разширяват приложенията в рамките на Fabric.

· Нови гранични модели и мултимодални възможности в Azure AI: GPT-4o, най-новият водещ модел на OpenAI, вече е наличен в Azure AI Studio и като API за генеративни и разговорни AI преживявания; Phi-3-vision, нов мултимодален модел от Microsoft, също наличен в Azure, предлага възможност за въвеждането на изображения и текст и получаването на текстови отговори.

· Ново партньорство с Cognition AI: Microsoft си партнира с Cognition, за да предложи Devin – захранван от Azure AI агент, който се справя със сложни задачи като миграция на код за разработчици.

· Нови мощни виртуални машини: Microsoft е първият доставчик на облачни услуги, който въвежда ускорителния чип MI300X AI на AMD в Azure. Новите виртуални машини, базирани на Cobalt 100 Arm, са в режим на предварителен преглед и предлагат до 40 % по-висока производителност в сравнение с подобни виртуални машини в Azure.

· Компютри Copilot+: Представяне на нова категория компютри с Windows, предназначени за изкуствен интелект – Copilot+, най-бързите и интелигентни компютри с Windows, създавани някога.

ПОГЛЕД ОТБЛИЗО:

Еволюцията на Copilot

От момента на пускането си на пазара Microsoft Copilot промени пейзажа на разработването на софтуер. През изминалата година бяха извършени над 150 актуализации и беше разработен стекът Copilot, който използва всичко научено до момента и позволява на разработчиците да създават свои собствени копилоти.

Microsoft Copilot Studio въвежда нови възможности за агенти, които позволяват на разработчиците да създават проактивни асистенти с изкуствен интелект за конкретни задачи. Тези асистенти с изкуствен интелект могат да управляват сложни процеси, да се учат от обратната връзка с потребителите и да изискват помощ, когато е необходимо. Освен това разширенията на Copilot, включително плъгини и конектори, позволяват на клиентите да подобрят Microsoft Copilot, като го свържат с нови източници на данни и приложения, разширявайки неговата функционалност.

Въвеждане на разузнаване в реално време за по-бързо вземане на решения

Новата функция Real-Time Intelligence на Microsoft Fabric позволява на организациите да анализират и предприемат действия въз основа на данни с голям обем в реално време, което позволява по-бързи и по-добре информирани решения. В режим на предварителен преглед, в момента функцията помага на анализаторите с несложни преживявания, които не изискват писането на код или изискванията в тази област са ограничени, както и на професионалните разработчици с потребителски интерфейси, които изискват голям обем код.

Инструментариум за работно натоварване на Microsoft Fabric

Новият инструментариум за работни натоварвания на платформата Microsoft Fabric предоставя на независимите търговци на софтуер (ISV) и на разработчиците възможност да разширяват приложенията в рамките на Fabric, създавайки унифицирано потребителско изживяване.

GitHub Copilot увеличава разширяемостта си с нови разширения

През последните две години GitHub Copilot се превърна в най-широко разпространения инструмент за разработчици на изкуствен интелект с 1,8 милиона платени абонати. Първият набор от разширения на GitHub Copilot вече е в режим на предварителен преглед за персонализация (private preview). Допълненията позволяват на разработчиците да персонализират работата си с Copilot с услуги като Azure, Docker и Sentry директно в чата на GitHub Copilot.

GitHub Copilot за Azure, едно от разширенията на Microsoft, показва как изграждането на естествен език с по-широк набор от възможности може да увеличи скоростта на разработката. Използвайки разширението чрез Copilot Chat, разработчиците могат да изследват и управляват ресурсите на Azure, като същевременно отстраняват проблеми и намират съответните логове и код.

Нови гранични модели и мултимодални възможности в Azure AI

GPT-4o, най-новият водещ модел на OpenAI, вече е наличен в Azure AI Studio и като API. Тези модели интегрират обработка на текст, изображения и звук, задавайки нов стандарт за преживявания с изкуствен интелект.

Phi-3-vision предлага възможност за въвеждането на изображения и текст и получаването на текстови отговори. Например, потребителите могат да задават въпроси за диаграми или отворени въпроси за конкретни изображения.

Ново партньорство с Cognition AI:

Microsoft и Cognition ще предоставят на клиентите автономния софтуерен агент с изкуствен интелект на Cognition, Devin, за да им помогне при изпълнението на сложни задачи, като например проекти за миграция на код и модернизация. Като част от споразумението Devin ще бъде захранван от Azure. Cognition AI е лаборатория за приложен изкуствен интелект, която създава цялостни софтуерни агенти, за да помага на разработчиците да постигат повече.

Нови мощни виртуални машини ускоряват приемането на AI

Microsoft следва уникален системен подход към инфраструктурата за изкуствен интелект, който включва хардуер и софтуер от Microsoft и нейните партньори, всички оптимизирани за работа с работни натоварвания с изкуствен интелект в голям мащаб и прецизно настроени за нуждите на клиентите. Компанията е първият доставчик на облачни услуги, която предлага ускорителния чип MI300X AI на AMD и представя нови виртуални машини, базирани на Cobalt 100 Arm, осигуряващи значително по-висока производителност (до 40 %) за работните натоварвания с AI.

Представяне на компютрите Copilot+

Microsoft представи и нова категория компютри с Windows, предназначени за изкуствен интелект – Copilot+, най-бързите и интелигентни компютри с Windows, създавани някога. С нов мощен силициев чип, способен на невероятните 40+ TOPS (трилиона операции в секунда), целодневен живот на батерията и достъп до най-усъвършенстваните модели на AI, компютрите Copilot+ предлагат възможности, които не притежава никой друг компютър – да генерират и усъвършенстват изображения с AI в почти реално време директно на устройството с помощта на Cocreator и да преодоляват езиковите бариери с Live Captions, които превеждат звук от над 40 езика на английски. Тези изживявания оживяват на различни устройства – от Microsoft Surface до OEM партньорите на Microsoft Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo и Samsung.

За събитието, което включва три дни на техническо обучение и контакти с общността, са се регистрирали приблизително 200 000 участници. От тях 4 000 ще присъстват лично на Microsoft Build в Сиатъл. Те могат да избират от над 300 сесии, демонстрации и лаборатории, водени от експерти от Microsoft и партньорите на компанията. За тези, които не могат да присъстват на живо, голяма част от съдържанието ще бъде достъпно по заявка. На събитието Microsoft ще обяви общо около 60 нови продукта и решения.

* Microsoft Fabric помага на разработчиците и клиентите да използват данни в движение или цифрова информация, която се пренася в рамките на компютърни системи или между тях, за създаването на интелигентни приложения. За да бъде осъществимо от разработчиците, изграждането на приложения изисква определено ниво на гъвкавост, персонализация и ефективност.

Свързани публикации