Колко са важни игрите за децата?

ИКЕА представя новия си доклад IKEA Play 2024

По повод Международния ден на играта ИКЕА публикува най-новия си Доклад, който разкрива колко е важно децата да играят докато растат.  

Докладът* включва проучване, проведено от консултантска компания Future Minds, специално за ИКЕА и показва, че според 95% от родителите щастието на децата им е свързано с това до колко често те играят. В същото време изследването разкрива, че в резултат на пандемия, на фона на глобални вълнения, изменение на климата и нарастващото неравенство между хората, децата днес се тревожат все повече за неща, свързани с живота на големите и са по-стресирани, в сравнение с предишните няколко години. И родителите, и децата гледат на играта, като на бягство от притеснението и средство за увеличаване на щастието и благосъстоянието.

„Ние в ИКЕА вярваме, че децата са най-важни на света и всяко дете има право да играе. Ангажираме се да се погрижим за това тяхно право във всичко, което правим. Целта на Доклада е да достигне дълбоко до емоциите на най-малките, до техните нужди и поведение и да предаде как те се отразяват на тяхната игра“, споделя Мария Тьорн, Мениджър на детска зона в ИКЕА Швеция.

Изследването разкрива и още – над 50% от интервюираните родителите са дали приоритет на времето и играта с децата си, в сравнение с преди няколко години. „Тази положителна тенденция е от съществено значение. Първо, защото всички деца имат право да бъдат просто деца и да играят само за забавление. Но и защото в хода на играта те не спират да учат и развиват основни знания и умения“ продължава Мария.

Друга констатация, представена в Доклада, свързан с играта, е че социално-икономическите фактори, времето, пространството и парите често влияят на възможността за игра. Само 51% от децата са доволни от времето, което имат за игра, а 54% от родителите биха искали да имат повече време за игра с детето си. И тъй като домът е мястото, където семействата прекарват по-голямата част от времето си заедно и изграждат връзки, той играе и основна роля за този тип активности.

Целта на ИКЕА винаги е била да разработва продукти, които помагат на малчуганите и родителите им да създават пространства, които предразполагат за игра. Играта е за всички и домът е една от най-важните площадки за игра.

От години шведската марка за мебели използва възможността да създава пространства и мебели, в които децата да развиват своето въображение и да творят. Именно затова компанията активно включва децата в процеса на разработване на детските си продукти. Пример за това е международния дигитален панел Kids Advisory Panel. Благодарение на него 40 съветници на възраст между 6 и 14 години от различни части на света дават своята обратна връзка за детските колекции на ИКЕА.

*Докладът IKEA Play 2024 съдържа резултатите от обширно международно проучване на игрите и игривостта у дома, проведено от консултантската компания за проучвания и иновации Future Minds. Докладът се опира на обширни етнографски и количествени изследвания на играта и игривостта у дома. То включва 36 посещения по домовете със задълбочени интервюта в САЩ, Китай и Германия, приноса на 8 световни експерти и водещи специалисти, както и количествено проучване, проведено със 7000 деца и родители в 7 държави (САЩ, Германия, Франция, Канада, Япония, Полша и Индия).

Свързани публикации