Международна конференция за тенденциите при защита на личните данни и за изкуствения интелект посреща интересни говорители в България на 19.04.2024 г.

  • Конференцията „Предизвикателства пред мултинационалните компании с ОРЗЛД, ИИ и регулации, касаещи управлението на данни“ посреща редица лектори, сред които са Санджиб Саху, изпълнителен вицепрезидент, глобални технологии и главен дигитален директор, Ingram Micro Inc. и Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни в България.
  • Тенденциите в областта на защитата на данните в бързо развиващата се цифрова икономика и предизвикателствата, пред които са изправени многонационалните компании, са във фокуса на тази конференция.

София, 25.03.2024 г. –Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с Ingram Micro организира международна конференция „Предизвикателства пред мултинационалните компании с ОРЗЛД, ИИ и регулации, касаещи управлението на данни“, с подкрепата на Майкрософт. Събитието ще се проведе на 19.04.2024 г., от 09:00 до 15:30 ч., в Гранд Хотел Милениум София.

Голяма част от лекторите вече са потвърдили участие, като сред тях личат имената на Санджиб Саху, изпълнителен вицепрезидент, глобални технологии и главен дигитален директор, Ingram Micro Inc., Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни в България, Джереми Ролисън, ръководител на отдел “Политика на ЕС” и старши директор “Европейски правителствени въпроси”, Майкрософт, д-р Симона Велева, експерт по медийно право, член на Съвета за електронни медии, България, Роналд Сариан, глобален главен директор по защита на личните данни в Ingram Micro Inc. и преподавател по защита на личните данни в Юридическия факултет “Гулд“ на Университета в Калифорния (USC Gould School of Law).

Домакини на конференцията са Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на АТК и Карел Еверет, вицепрезидент и асоцииран главен юрисконсулт на Ingram Micro EMEA.

Представяне на водещите говорители

Санджиб Саху

Изпълнителен вицепрезидент, глобални технологии и главен дигитален директор, Ingram Micro Inc.

Санджиб Саху е глобален технологичен и бизнес мениджър и вицепрезидент по глобалните технологии и главен дигитален директор на Инграм Майкро, световен лидер в дистрибуцията на технологии и марка, която стои зад утвърдени и нововъзникващи технологични марки. Санджиб е лауреат на множество награди за постиженията си.

Той се присъединява към Ingram Micro през 2021 г. Той ръководи глобалната технологична стратегия и дигитализацията на компанията, която включва дигиталния близнак на компанията Ingram Micro Xvantage. Санджиб отговаря за глобалните технологии, цифровите платформи и операции, както и за продуктовите, информационните, инженерните и цифровите маркетингови групи на компанията.

Венцислав Караджов

Председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в България

Венцислав Караджов е председател на КЗЛД в България от април 2014 г. След два мандата като заместник-председател на Работната група по член 29, през май 2018 г. той е избран единодушно за заместник-председател на Европейския комитет по защита на данните. Позиция, която заема до май 2023 г. От октомври същата годинае член на Изпълнителния комитет на Глобалната асамблея по въпросите на неприкосновеността.

Г-н Караджов е завършил Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и има магистърска степен по право със специализация „Правораздаване“.

Започнал е своята кариера като юридически съветник и програмен директор в Асоциация „Прозрачност без граници”, клон на международната организация „Трансперънси Интернешънъл” (Transparency International). През периода 2000-2011г. е работил на различни юридически длъжности по международни проекти, свързани с борбата с корупцията и изграждане на функциониращи демократични институции. Работил е по проекти на международни институции като Европейската комисия, Американската Агенция за Международно Развитие, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Програмата на ООН за развитие. През 2009г. е съветник на министъра на вътрешните работи в сферата на международната дейност и борба с корупцията. От 2011г. е главен експертен сътрудник към 41-то и 42-то Народно събрание по въпроси, свързани с контрол на службите за сигурност, специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. До избирането му за председател на КЗЛД, Венцислав Караджов е член на Централната избирателна комисия на Република България. .

Господин Караджов е удостоен с наградата “Юрист на годината” за 2018 г.

Джереми Ролисън

Ръководител на отдел “Политика на ЕС” и старши директор “Европейски правителствени въпроси”, Microsoft Corporation.

Джереми е ръководител на отдел “Политика на ЕС” и старши директор “Европейски правителствени въпроси” в групата за корпоративни, външни и правни въпроси (CELA) на Microsoft. Работи в Брюксел, където ръководи екипа на Microsoft по политиките на ЕС, който се занимава с всички политики, засягащи регулаторните и правните рамки за развитие и внедряване на цифрови технологии, облачни технологии и все повече изкуствен интелект за клиентите на Microsoft в Европа. Той има опит и експертни познания в областта на политиката на ЕС за данните (защита на данните, интелектуална собственост/авторски права, споделяне на данни, достъп на правоприлагащите органи) и е ръководил и управлявал кампании за публична политика и ангажименти на заинтересованите страни, свързани с ИИ, неприкосновеност на личния живот, киберсигурност, облачни услуги, интелектуална собственост и авторски права. Преди да се присъедини към Майкрософт, той е бил част от екипа за връзки с правителствата в Nokia в Брюксел, а преди това е директор на асоциацията за онлайн услуги Dot. Europe.

Той има почти 20-годишен опит в Брюксел на ниво компания, асоциация и консултантска фирма, като работи със заинтересованите страни и регулаторните органи в ЕС по въпроси, свързани с разработването и предоставянето на цифрови технологии и услуги на Microsoft пазар, и все по-често подкрепя двойния преход на клиентите на Майкрософт в различни сектори.

Симона Велева, д.н.

Експерт по медийно право, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), България

Симона Велева е юрист и доктор по конституционно право, а експертизата ѝ включва правото на свобода на изразяване, цифровите права на човека, авторското право, медийното право и етика, защитата на данните.

Симона е член на СЕМ – българския медиен регулатор. Тя е експерт към Фонда за цифрова свобода и Центъра за свобода и медии. Симона преподава медийно право и етика, човешки права в цифровата сфера и право на интелектуалната собственост в Американския университет в България. Тя допринася за базата данни за глобалната свобода на изразяване в Колумбийския университет и участва в множество работни групи, свързани с транспонирането на законодателството на ЕС в областта на медиите и медийната регулация в България.

Роналд Сарян

Глобален главен директор по защита на личните данни в Ingram Micro Inc. и преподавател по защита на личните данни в USC Gould School of Law.

След като прекарва повече от две десетилетия като адвокат по бизнес дела в Лос Анджелис с оценка “5 от 5 AV-Preeminent”, през 2013 г. Рон е привлечен за главен юрисконсулт на eHarmony. Там той предоставя стратегически правни съвети на ръководния състав и осигурява глобално съответствие във всички области на защитата на личните данни.

След това става главен юрисконсулт в OilR, компания за блокчейн стабилни монети в ранен етап на развитие. Едновременно с това се присъединява към Constangy, Brooks, Smith & Prophete, национална адвокатска кантора от най-висок клас, където специализира в областта на неприкосновеността на информацията, киберсигурността и правото на достъп до уеб сайтове ADA, дял III, и председателства тяхната практическа група за цифрови работни места и неприкосновеност на данните.

През 2021 г. Рон е поканен да се присъедини към преподавателския състав на Юридическия факултет “Гулд” към Университета на Южна Калифорния като извънреден професор по право на неприкосновеност на информацията.

Той е част от в адвокатските колегии на Калифорния, Вашингтон, окръг Колумбия и Тексас. 

За конференцията

Фокусът на конференцията са тенденциите в областта на защитата на данните в контекста на бързо развиващата се цифрова икономика и предизвикателствата, пред които са изправени многонационалните компании.

Днес данните и новите технологии, като например изкуственият интелект, са ключови съставки за иновациите и бързото развитие на бизнес операции, основани на данни, а бързото развитие на новите технологии, бизнес операциите, основани на данни, и цифровизацията на пазара създават взаимовръзка и пресечна точка между Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз 2016/679 (“ОРЗД”) и множество други тематични въпроси и законодателни инициативи.

Повече за събитието можете да намерите тук.

В следващо прессъобщение останалите лектори ще бъдат обявени пред обществеността и медиите.

Свързани публикации