OLX доклад за онлайн измами: фишинг атаките са намалели трикратно през октомври спрямо март 2021г.

Значителен спад се наблюдава и в нарушените авторски права и нерегламентираното използване на различни IP адреси

Във връзка със зачестяващите случаи на онлайн измами, OLX подготвя регулярен доклад за нивата им в тяхната платформа. Според него фишинг атаките са намалели трикратно през октомври спрямо март 2021г. Този вид измами представляват около 60% от всички постъпили сигнали за нарушения от потребители, като проблемът е глобален и засяга много други бизнеси. OLX има близо 1,9 милиона активни потребители, като процентът на хората, станали обект на фишинг атака, е много малък – 0,002% месечно.

Значителен спад се наблюдава и в нарушените авторски права и нерегламентираното използване на различни IP адреси. През март 2021г. близо 200 потребители са докладвали за несъответствие между продукт и описанието му в обява, а през октомври броят им е намалял до под 130.

OLX се стреми да повиши информираността сред потребителите относно различните видове измами и начина за предпазване от тях, както и работи активно с органите на реда след получени потребителски сигнали. Въпреки че проблемът е глобален и засяга множество бизнеси от различни сектори, платформата за електронна търговия полага усилия да намери решение на локално ниво. Ето защо регулярно въвежда продуктови подобрения, с които се стреми да предпази своите потребители. Най-често измамниците извеждат комуникацията с продавача извън чата на платформата, където пращат фалшиви линкове с искане да се попълнят данните от дебитна или кредитната карта: номер и код за сигурност. Затова в момента номерът на продавача в обявата е скрит и може да се види само при поискване. 

OLX полага непрекъснати усилия да образова потребителите си за опасностите в интернет. Платформата е създала страница с информация как потребителят да се предпази от измами, а клиентският отдел е винаги на разположение за помощ и съвет към всеки, който желае да адресира своите въпроси и сигнали.

Освен за фишинг, потребителите имат възможност да докладват и за други видове измами, сред които кражба на стоки или пари, несъответстващ на описанието в обявата продукт, злоупотреба с лични данни, нарушение на авторски права и некоректно или непристойно поведение на потребители. Това се случва чрез специална форма за контакт, в която чрез падащо меню са обособени съответните категории измами.

„Осъзнаваме отговорността, която носим, поддържайки платформа като OLX. Ето защо призовавам потребителите да не остават безучастни и да докладват за всякакви нередности в платформата. Само чрез активно потребителско участие ще продължим тенденцията за спад в онлайн измамите. Тясното ни сътрудничество с органите на МВР е гаранция за успешно справяне с проблема и ограничаване на броя измамени потребители“, споделя Камен Янкулов, управител на OLX.

За OLX

OLX България достига до над 60% от потребителите на интернет в България и е част от OLX Group, която развива платформи за онлайн обяви в над 40 държави. Уникалните потребители на OLX в България са над 2,7 милиона, които генерират около 7 000 продажби дневно. На глобално ниво в групата работят 4 000 души в 25 офиса на 5 континента. Основна мисия на компанията е да подобрява живота на потребителите си, като ги свързва за взаимно изгодни сделки онлайн. На глобално ниво в OLX се публикуват над 54 милиона обяви всеки месец, има над 1,9 милиарда посещения на платформите на компанията. Всяка секунда се публикуват обяви за 3 жилища, 4 модни артикула, 2 автомобила и 2 телефона.

Свързани публикации

Аспарух Илиев: „Поставянето на втори бустер намалява рисковете от тежко протичане и смърт, особено сред най-уязвимите групи.“

Аспарух Илиев се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, чиято цел е да се предоставя на обществото достоверна информация…