Проф. Мартин Вечев от INSAIT дари 40,000 лева за подготовка на националния отбор по олимпийска информатика

Личното дарение ще осигури провеждането на националните лагер-школи по състезателна информатика през 2023 година, важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 година в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 88, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста. Неизменна част от подготовката на българските олимпийци са школите за подготовка на разширените национални отбори, както и националната лагер-школа по информатика, организирани от ИМИ-БАН и Съюза на математиците в България (СМБ).  Дарението от проф. Мартин Вечев ще осигури пълноценното провеждане на тези школи през 2023 година.

„Българската олимпийска школа развива в учениците интерес към фундаменталните познания по математика и информатика. Амбицията на INSAIT е да привлича и развива именно таланти с такъв потенциал. Например Христо Венев, най-успешният български олимпиец, на второ място във вечната ранглиста на Международната олимпиада по информатика, завършил Оксфорд с отличие, е докторант в INSAIT. Смятам, че за България е важно тази школа да се развива, надгражда и подкрепя“, сподели проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

„Институтът по математика и информатика и Съюзът на математиците в България традиционно организират и провеждат подготовката на националните ни отбори по математика и информатика и техните разширения. Благодарение на всеотдайната работа на нашите колеги, на учениците и на техните учители, България уверено и заслужено стои на водещи позиции в международните състезания и олимпиади. Уверени сме, че съвместните ни усилия ще продължат и занапред да ни карат да се гордеем с работата си и с постиженията на нашите състезатели“, заяви проф. Петър Бойваленков, директор на ИМИ-БАН и зам.-председател на СМБ.

За INSAIT

INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, разположен в София, България, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети и изследователски лаборатории ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери.

Свързани публикации