Първата брайлова граматика на английски език у нас ще помага на незрящите да изучават чужд език

Първата систематизирана брайлова граматика на английски език беше представена от Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. Този учебник ще бъде основно помагало за незрящите в страната, които искат да изучават езика, за да повишат квалификацията си и да имат по-добър шанс да се реализират професионално. Организатор на инициативата и основен посланик на каузата е Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ – един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

Освен брайловата граматика на английски език, в рамките на проекта бяха адаптирани на брайл две художествени книги на английски език – „Летище“ на Артър Хейл и „Нежна е нощта“ на Франсис Скот Фицджералд. Всички изработени помагала бяха представени на поредица от събития за хора със зрителни увреждания. Английската граматика в 10 брайлови тома в 20 екземпляра и адаптираните книги в 10 екземпляра бяха предоставени на незрящи курсисти в районните организации към Съюза на слепите в България в Пловдив и Варна, както и в двете училища за деца с нарушено зрение в София и Варна и в Националния център за рехабилитация в Пловдив. 

Щастливи сме, че успяхме да реализираме този важен за нас проект. Тази първа брайлова граматика на английски език ще разшири значително възможностите на незрящите у нас да се обучават, да подобряват уменията и комуникацията си и да намират по-лесно професионалната си реализация. Благодарим на Vivacom Регионален грант за подкрепата за осъществяването на тази страхотна инициатива“, сподели Йордан Младенов, председател на  Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“.

Много се радваме, че имахме възможността да подкрепим този изключителен проект. Вярваме, че брайловата граматика на английски език ще помогне на незрящите да придобият нови умения и да имат повече шансове за професионално развитие“, сподели Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.

Свързани публикации