Саша Маркович е новият генерален директор на Кока-Кола ХБК България

Той наследява поста от Юрг Буркхалтер, който продължава кариерата си като генерален директор на Кока-Кола ХБК Швейцария

Саша Маркович поема позицията генерален директор на Кока-Кола ХБК България. Под негово ръководство ще бъдат близо 1000 професионалисти, отговарящи за всички направления на бизнеса и развитието на компанията в страната.

Той наследява ролята от Юрг Буркхалтер, който продължава кариерния си път в групата Кока-Кола ХБК като генерален директор в родината си – Швейцария.

„Радвам се, че се присъединявам към голямото и доказано успешно семейство на Системата на Кока-Кола в България. Силно вярвам, че водени от ценностите на компанията, ще продължим да растем устойчиво заедно. Оставаме фокусирани върху отдадеността и надхвърлянето на очакванията на клиентите ни, които са от първостепенно значение за нас, върху силата на екипа и общите ни постижения, върху оптимизацията и ефективността на процесите и всичко, което правим, и разбира се – върху устойчивото ни развитие и предаването на добрите примери към нашите партньори, потребители и цялото общество“, споделя Саша Маркович.

Той е част от екипа на Кока-Кока ХБК от 2020 г., когато поема ролята на търговски директор за Сърбия и Черна гора, с ключов принос в проектирането и внедряването на нова стратегия за продажби, като подобрява растежа, удовлетвореността на клиентите, ангажираността на служителите и постига рекорди при изпълнението на ключовите бизнес индикатори. С Маркович начело, търговският екип на Сърбия и Черна гора печели редица групови отличия, като допринася и за спечелването на Купата на Андрю Дейвид за 2022 г., отдаваща признание на компанията, която е използвала максимално всички възможности за растеж сред 29-те страни в Групата Кока-Кола ХБК.

Саша Маркович носи със себе си стратегически бизнес познания, както и оперативен опит в продажбите, натрупани благодарение на работата му в различни държави и мултикултурна среда. Той започва кариерата си в P&G (Сърбия и Румъния) и има предишен опит в Phillips, покриващ няколко висши мениджърски позиции в Централна Европа и Северна Америка. Преди да се присъедини към Кока-Кола ХБК, той е изпълнителен вицепрезидент в Gorenje/Hisense, където отговаря за целия търговски сектор и трансформацията на компанията, както и за търговската сила на Gorenje в 33 държави. Маркович има MBA степен от Питсбъргския университет, САЩ. Семеен е, с две дъщери.

Свързани публикации