СОФИЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В „МАЛКА ИТАЛИЯ“

Този уикенд столичани и гости на града ще могат да се разходят по преобразения площад Славейков – Piazza Moretti

Този уикенд от 13 май, петък, до 15 май, неделя, София ще се превърне в „малка Италия“, като преобрази изцяло един от емблематичните площади в центъра. Столичани и гостите на града ще могат да „пътуват“ до Италия като посетят Piazza Moretti, по-известeн като площад Славейков. Повод за трансформацията е приветстването в България на любимата бира на италианците – Birra Moretti, която ще зарежда софиянци с италианския начин на живот и умението за наслада от малките неща в живота от петък до неделя, включително.

В сърцето на италианския живот се крие неписаното правило, че насладата от добрата храна винаги е споделена в добра компания и с добра бира. За да потопи столичани в това пътешествие, Piazza Moretti ще се превърне в истински фестивал на италианската култура, като предложи на посетителите най-доброто от света на кухнята, музиката, забавленията и пивото.

Още със старта на събитието в петък от 17:00 часа един от най-известните италиански шефове у нас – Лео Бианки ще разкрие тайните на приготвянето на автентична паста в специална демонстрация. Гостите на Piazza Moretti ще могат да се насладят още на традиционна пица и прясно изпечени панини, които да им донесат пълно блаженство с глътка от любимата италианска лагер бира. В изготвянето на тези изкушения, италианците често прибягват до автентичните рецепти на т.нар. „nonna“ [от италиански език – баба], които са запазени като традиция в семейството и предават тънкостите за изготвяне на прясна паста или тестени изделия от поколение на поколение. Те са онези фигури във фамилията, които имат златни ръце в кухнята и са основните майстори на трапезата на неделните вечери със семейството. Един истински италиански празник е незаменим без тях, затова те ще бъдат част и от Piazza Moretti през целия уикенд. Кулинарните изненади обаче не свършват с тях, защото за десерт традиционна gelato количка ще бъде заредена със специален сладолед с вкус на Birra Moretti.

Духът на автентичния италиански вкус не се крие само в рецептата и професионалните кулинарни умения, а и в удоволствието от храната и споделянето на качествено време, заедно с близки и приятели. Освен изкушения от местната кухня, любителите на италианската култура ще могат да вкусят духа на италианската свобода или онзи час от деня, който местните наричат „Аперитиво“. Това е времето, в което в Италия вече работата е приключила и е време за „по питие“ и леко предястие в компанията на приятели.

Атмосферата през трите дни на събитието ще бъде завършена с италианска музика на живо. Площад „Славейков“ пред Столична библиотека ще оживее и с италиански танци, в които всички присъстващи ще имат възможността да се включат. Гостите ще могат да се насладят на италианската атмосфера и да бъдат част от програмата в петък от 17:00 до 22:00 часа, както и в събота и неделя от 12:00 до 21:00 часа. Подробна информация за събитието, можете да откриете тук.

Свързани публикации