Стартъпите от Централна и Източна Европа стимулират дигиталната трансформация и развиват местните икономики

Стартиращите компании от региони като Централна и Източна Европа все повече и повече привличат вниманието на света

Към момента в света съществуват около 150 милиона стартъпи, като с всяка изминала година биват откривани нови 50 милиона такива. Стартиращите компании от региони като Централна и Източна Европа все повече и повече привличат вниманието на света, тъй като оценките показват, че стойността им се е увеличила 19 пъти през последното десетилетие. 

„Стартъпите са това, което задвижва иновациите и напредъка във всяка една част на икономиката, разрешавайки различни проблеми или откривайки нови начини на работа. Именно те стимулират дигиталната трансформация на множество традиционни индустрии и компании, като създават благоприятно място за развитие на таланти и съответно повече възможности за работа“, сподели Алфредо Джанатасио, регионален директор „Маркетинг и Операции“, Microsoft Multi-Country cluster, и допълни: „Въпреки тези факти обаче, изчисляваме, че над 90% от стартиращите предприятия прекратяват своята дейност през първата година, тъй като пътят им е непредсказуем и пълен с несигурности. За да оцелеят, освен от капитал и инвестиции, те се нуждаят от подходящи умения, опитни ментори, контакти и особено в нашия регион – от по-лесен достъп до световните пазари и клиенти.“ 

Може да се каже, че Балтийският регион е дом на някои от най-големите стартиращи компании в Европа, като Естония е начело. Естонският ИТ стартъп CostPocket разработи приложение за разпознаване на текст, което може да дигитализира хартиени документи с голяма точност в рамките на секунди, позволявайки на компаниите да използват по-ефективно времето си. В Литва isLucid извлича стойност от преписите на срещите. Софтуерът на Microsoft Teams организира преписи и ги прави възможни за споделяне, търсещи и интегрирани с решенията за управление на задачи, предпочитани от клиентската организация. Моделите с изкуствен интелект предвиждат потенциални задачи и преформулират говоримия език в добре написани бележки на повече от 30 езика. А в Латвия стартъп компанията RoboEatz изобрети напълно автономна роботизирана кухненска система, която готви и сервира множество ястия. С помощта на приложението RoboEatz клиентите избират своето меню с възможност да го персонализират, като включват или изключват продукти въз основа на своите хранителни предпочитания. 

В Източна Европа и Евразия българската стартъп компания Фантазиан ООД разработи софтуера Fantastic stay за наемодатели. С помощта на този софтуер те наблюдават своите обяви в платформите за отдаване под наем на почивни имоти и в своя уебсайт за резервации – всичко това от едно табло за управление. В Унгария стартъп компанията EDUardo Business Simulation създаде увлекателна платформа за бизнес симулации, базирана на технологиите на Microsoft. Тя предоставя задълбочено образователно съдържание, под формата на интерактивни казуси, и затова може лесно да бъде интегрирана в корпоративни обучителни проекти, институции за професионално обучение и бизнес училища. В Украйна чудесен пример за иновации чрез изкуствен интелект идва от стартъп компанията Elai.io. Този украински стартъп дава възможност на клиентите да използват текст за генериране на видеосъдържание и персонализирани видеоклипове с изкуствен интелект, в които участват реални хора. Казахстанският стартъп Uniqa предоставя на потребителите възможността да използват изкуствения интелект в ежедневието си. Uniqa непрекъснато извлича и анализира данни от реални разговори в реално време и след това ги събира в Power BI отчети, които спомагат за улесняване на вземането на ефективни управленски решения. 

Адриатическият регион също може да се похвали с процъфтяваща стартъп среда. Make IT Easy е хърватски технологичен стартъп, чието облачно решение mobilityONE е създадено с идеята, че управлението на ежедневните дейности и бюджета могат да бъдат улеснени чрез връзката с превозните средства. Хърватският стартъп CircuitMess, който вече е добре познат като хардуерна компания, проектира и произвежда образователни и развлекателни електронни устройства, като например играчки за STEM обучение, които се предлагат и в магазините в САЩ. 

В Словения QLECTOR Ltd. разработи решения за производство, базирани на изкуствен интелект, задвижвани от платформата QLECTOR LEAP AI и дигитален близнак, който дава възможност на планиращите и координаторите на екипи да създават общи планове, както и да поддържат икономично производство, като затварят пропастта между теорията за планиране на производството и реалността в цеха. Софтуерната платформа на сръбския стартъп B2Bee е домакин на няколко интегрирани приложения. Тяхната стратегия е да обхванат цялостните нужди на търговците на едро по всички канали за продажба – от приемането на поръчката до доставката. Хърватските Infobip и Rimac дават пример, като от добре познати стартъпи се превръщат в регионални еднорози съответно през 2020 година и през 2021 година

„Звездите на утрешния ден се раждат днес, точно тук, в региона, и ние имаме уникалната възможност да изиграем ключова роля в подпомагането техния растеж. Програми като Microsoft for Startups Founders Hub и ISV Success program могат да им помогнат по време на това пътуване. Дигиталните технологии, облакът, изкуственият интелект, големите данни, модерните мрежи и дигитализацията на всяко преживяване и бизнес процес ще осигурят необходимото за постигането на икономически резултати и растеж“, заключи Алфредо Джанатасио.

Както показват последните проучвания на Microsoft, доказано е, че напредналите в дигитално отношение държави са по-екологични, по-богати, по-иновативни и по-конкурентоспособни. А наличието на силна и добре развита в дигитално отношение стартъп среда е сред ключовите фактори за техния успех. 

Microsoft for Startups Founders Hub е платформа, която подкрепя стартъпи във всеки един етап от тяхното пътуване – чрез технически и бизнес ресурси, позволявайки им да стартират идеята или продукта си, да засилят креативността си, да получат достъп до наставничество, адаптирано съдържание и начини за обучение, както и да разширят своята мрежа. След като се включат в програмата, основателите получават до 150 хил. долара от Microsoft Azure, значително ниво на инструменти за разработка и продуктивност, ползи от LinkedIn, както и много други предимства. Основателите могат да започнат работа в платформата за минути и да отстранят традиционните бариери, които стоят пред изграждането на технологична компания, като демократизират исторически недостъпните ресурси, включително експертно менторство без заплащане. 

Програмата ISV Success – Стартъпи на по-късен етап, завършили програмите на Microsoft за стартиращи компании, могат да се присъединят към програмата ISV Success, която е подходяща за компании, които разработват свои собствени решения в облака на Microsoft или пък желаят да мигрират в него и да публикуват приложението на търговския пазар на Microsoft. Това е 12-месечна безплатна програма с множество предимства.

Свързани публикации