Стотици атлети се включиха в шестото издание на ултра крос триатлона „Лъвско сърце“

Общо 666 участника премериха сили със 140 километровото трасе около Приморско

Най-вълнуващата надпревара – ултра крос триатлонът „Лъвско сърце“ се проведе на 4 септември в гр. Приморско. Общо 666 атлета от страната и чужбина застанаха на старта на плаж Перла, за да премерят своите сили. За първа година зрелищният триатлон се проведе успоредно с дебютното издание на полумаратона „Лъвско сърце“.

Посетителите на традиционния празник на спорта бяха разделени на няколко различни групи. От общо 666 участника, 200 човека взеха участие в категория ултра, която включва последователно преминаване на 3 км плуване в открити води, 116 км планинско колоездене в Странджа планина и 21 км бягане около древните светилища Беглик Таш и Лъвската глава. Още 360 атлета взеха участие в щафета от двама и трима човека, като си разделиха дистанциите, а 106 човека дебютираха в полумаратона „Лъвско сърце“.

На първо място при мъжете в категория „ултра“ завърши Данаил Велинов с време от 07:19:23. Дани подобри времето си от 2020 година и успя да остави бащата на 5 деца Иван Гръблев на второ място с време 7:33:51 и белгиеца Wim Sterckx с време от 7:40:37 на трето. Wim е редовен участник в „Лъвско сърце“, като тази година с него участва и неговият баща Мариус, който със своите 72 години се превърна в най-възрастния атлет участвал на състезанието.

На първо място при жените в категория „ултра“ завърши миналогодишната шампионка Виктория Данова с време от 8:58:42. Вики получи травма на ръката и няколко шева след състезанието, но успя да преодолее болката и да триумфира. Ивета Костадинова си заслужи второто място с време 9:09:53, а след нея се нареди д-р Евелина Златанова с време от 9:25:19.

Първи през финалната арка на полумаратона „Лъвско сърце“ премина Димитър Стефанов с време от 1:34:53, последван от Методи Михалев с време 1:35:40 и Кольо Райчинов, който завърши полумаратона за 1:35:47. Веднага след тях финишира и първата жена, която се изправи пред 21 километровото предизвикателство – Симона Неделчева с време от 1:36:06.

На първо място в тройните отбори при щафетите са екипът на „Три за щастие“ в състав Георги Ковачев, Петър Чавдаров и Христина Козарева с време от 6:34:50. В надпреварата за приз на двойна щафета се разрази истинска битка между отборите на „Фитспо Team“ от Сливен и „Дивото Прасе“ от Варна. В крайна сметка представителите на Варна се наложиха над отбора от Сливен с по-силно плуване и бягане.

Истински обрат настъпи още в самото начало на състезанието, когато от водата преди всички други участници излезе Габриела Георгиева. Националката ни по плуване отвя всички плувци, но се оказа по-бавна в излизането от водата и в крайна сметка даде второ най-добро време във водата, само 7 секунди след Борис Андреев.

Най-бърз бегач по трасето за бягане бе Кирил Николов-Дизела, последван само с 3 минути от Христина Козарева – победителката при жените. Почти всички участници преодоляха всичките 140 километра и успяха да събудят своите лъвски сърца.

Ултра крос триатлонът „Лъвско сърце“ получи подкрепа от множество спомоществователи, наред с Академия първа помощ и Аварийно спасяване Пловдив, както и от близо стотина доброволци. Тежката логистика на състезанието премина гладко благодарение на усилията на екипа на община Приморско и местната полиция. Екипите на РПУ Приморско изкараха над 13 часа на крак, заедно с атлетите на Лъвско сърце, за да подсигурят тяхната безопасност и се справиха блестящо.

Организаторите на събитието благодарят на всички участници, доброволци и партньори за подкрепата.

Състезанието се организира с подкрепата на: Община Приморско, FitSpo, RiceUp Ekotoi, Red Bull, Bryzos, Biofresh, DoppelHertz, Delfina, ComNet, ICD Soft, SiteMedia Bulgaria, Академия Първа Помощ, Epic Bike Shop.

Свързани публикации

Мобилен ваксинационен пункт на Българския Червен кръст ще бъде позициониран в централната част на гр. София през месец януари

Организацията продължава дейностите си по инициативата „Ти решаваш“, която има за цел да ограничи разпространението на COVID-19 в…