Търсенето на алтернативи на банковите сметки се засилва, след драстично увеличение на таксите за банкови операции

Приложението за мобилни разплащания Settle отчита засилен интерес от страна на потребители и търговци към алтернативни системи за разплащания, в резултат на отчетеното през последните 12 месеца драстично увеличение на таксите, които банките в България начисляват за основни операции. Именно това е една от причините, посочени от голяма част от потребителите, все повече да разчитат на алтернативните дигитални портфейли.

Потребителите търсят алтернативи, осигуряващи им по-сигурен, по-евтин и удобен начин за плащане. Точно както изпращането на съобщения е безплатно и незабавно, така и изпращането на парични средства през Settle се случва на момента и не представлява никакъв разход за потребителите на услугата. Това важи и за нареждането на преводи от приложението към IBAN сметка в традиционна банка.

„Стремим се да имаме максимално опростен подход, който да е ясен за всички наши потребители – без такса за откриване на сметка, без такса за нейната поддръжка, без такса за прехвърлянето на средства от един потребител към друг и без такса за пазаруване през Settle. Основните ни приходи се генерират от партньорствата ни с различни търговци, които осъществяват продажби през нашата платежна система. За мен това са много по-справедливи отношения между участниците във финансовите операции“, коментира Детелина Момчева, икономически директор в България на норвежкото мобилно приложение за разплащане Settle.

Отчетените данни на Българската народна банка показват, че таксите на банките са се увеличили с 20% през последната година. През 2021 г. нетните приходи на българските банки от такси и комисиони са възлизали на рекордните 1,24 млрд. лв. Сумата е с над 200 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано, а в процентно изражение увеличението възлиза на 19,5%. За сравнение, другият основен доход на банките – нетните приходи от лихви – се увеличава на годишна база с едва 4%.

Една от причините за увеличение на таксите е за да се стимулират потребителите да използват по-често електронното банкиране. За сравнение, таксите по онлайн банкирането са чувствително по-ниски – средно около 1.00 лв. за превод в друга банка и около 0.50 ст. за превод към сметка в същата банка.

„Дори и така тези такси са драстично по-високи на фона на алтернативите, които предоставя секторът на финтех компаниите“, споделя Даниел Дьодерлайн, основател и изпълнителен директор на Settle Group и допълва „Да плащаш по 1 лев на банков превод онлайн е като да плащаш за всеки един имейл или за всяко едно съобщение, което изпращаме от произволно приложение за комуникация от смартфона си”.

Алтернативните варианти за разплащане вземат превес и бъдещето на финансовите услуги е на автоматизираните мобилни приложения като Settle. Основната причина е в това, че те нямат нужда от огромни мрежи от офиси и по този начин работят много по-ефективно и могат да предложат по-евтини и по-гъвкави услуги на потребителите. За сравнение, административните разходи за поддръжка на офиси и персонал на традиционните банки в България, по данни на БНБ, възлизат на 1,78 млрд. лв. годишно, сума, която нараства всяка година, въпреки процеса на дигитализация.

„За да извършваме дейността си ние нямаме нужда от подобни колосални разходи. Затова и нашите услуги са безплатни за физическите лица не само в момента, но и ще останат такива и занапред. Това не е промоционален период, а въпрос на изповядване на стратегически ценности“, добавя Момчева.

Свързани публикации