Тенденциите в мобилните изображения ще оформят пазара на смартфони през тази година

2023 г. представя нови технологии, целящи значително да подобрят изживяването на любителите на смартфон фотографията

2023 г. се очертава да бъде важна година за смартфон фотографията, представяща редица значими тенденции. Критериите за определяне на най-добрите устройства на смартфон пазара вече не се свеждат единствено до класическите им флагшип характеристики. Изображенията се превръщат в ключов фактор при избора на крайния потребител, а сътрудничеството между традиционните оптични компании и тези за мобилни устройства създава още по-голяма добавена стойност за клиентите.

Партньорството между vivo и ZEISS, което продължава вече трета година, доведе до огромен напредък по отношение изследването и развитието на системите за смартфон изображения. Двата бранда дават най-доброто от себе си в областта на оптиката, хардуера и софтуера, подкрепено от огромния им опит както в системното инженерство, така и в сферата на професионалната фотография. Съвместните им усилия осигуриха на потребителите водещо в смартфон индустрията мобилно фотографско изживяване. 

Компаниите изведоха кратка селекция от нововъзникващи тенденции в мобилните изображения, които да очакваме през тази година, както и насоки за какво трябва да внимават потребителите когато правят своя избор при покупка на ново устройство.

Перфектни снимки, дори при условия на слаба осветеност

Улавянето на перфектните смартфон кадри при липса на достатъчно добра осветеност е нелека задача. В това отношение обаче през последните години е постигнат значителен напредък. Системите за изображения с 1-инчови сензори осигуряват впечатляващи резултати дори при неблагоприятни светлинни условия, водейки повече светлина към сензора и по-добро съотношение между сигнал-шум в изображението. Именно тези сензори ще са една от водещите теми през 2023 г. и ще изведат мобилната фотография до съвсем ново ниво.

По-големият сензор обаче е само част от уравнението. „От години сме свидетели на една тенденция в индустрията за повече и по-големи елементи на лещите. В днешно време не е достатъчно да се използват пластмасови елементи на лещите, за да се постигне възможно най-доброто качество. Стана обичайна практика да се включват стъклени елементи, подобни на тези при професионалното фотографско оборудване: чрез комбиниране на висококачествен стъклен материал с висококачествена пластмаса, ние подобряване цялостното качество на картината и значително намаляваме нежеланите ефекти като например отблясъци, разсеяна светлина и хроматична аберация”, коментира Оливър Шинделбек, старши мениджър смартфон технологии в ZEISS Consumer Products.

Друг ключов фактор е обработката на картината. Настоящите алгоритми не само осигуряват качествена последваща обработка на изображенията, но също така отварят нови възможности за заснемане и анализ на сцените. Въпреки че все още има някои физически ограничения при по-малките стъклени елементи и сензори, те могат да бъдат преодолени посредством съответните алгоритми и изчислителна фотография. 

Разпознаването на сцени и най-вече намаляването на шума в изображенията са от голяма полза за крайните потребители, особено за тези, които искат да правят невероятни нощни снимки. В отговор  флагманите на vivo са снабдени с надграден HDR алгоритъм, който оптимизира качеството на цветовете на изображението. По-скорошна разработка е и използването на персонализирани чипове, които съчетават висока енергийна ефективност с възможност за изпълнение на по-мощни и сложни алгоритми. Това значително подобрява крайният резултат при заснемане дори и светлинните условия да са неблагоприятни.

Художествен дизайн на изображението

Едно от нещата, в които едно истински качествено смартфон устройство се отличава, са портретните снимки. Хората вече не търсят просто ясно и кристално чисто изображение. Те искат устройство, което им помага да разгърнат артистичните си умения, създавайки невероятни снимки, които да останат мил спомени или да качат в социалните мрежи.

А когато става въпрос за изкуството зад една фотография, vivo и ZEISS постигнаха забележителни постижения. Обикновено отблясъците на обектива са силно нежелани в снимките, особено когато се появяват неконтролируемо. Но някои от тях всъщност могат да допринесат за артистичния вид и усещане на картината. За това двете технологични компании интегрираха във флагшип серията на vivo специален режим, който пресъздава отличителните отблясъци на обектива – такива, каквито хората обикновено виждат в класическите филми. 

По-естествени снимки

Когато става дума за професионална фотография, няма как да се пренебрегне класическият обектив (50-милиметров).

За повечето фотографи по света той е най-добрият, доказал се във времето избор за портрети. Зрителното му поле е близо до това на човешкото око, което благоприятства постигането на естествено изглеждащи портретни кадри. Той дава възможност и за направата на снимки на по-голямо разстояние от обекта, между 1 и 2 метра. Така хората не изпитват неудобство от прекалено приближената камера и се държат и изглеждат по-естествено. А с правилната бленда –50-милиметровият обектив може да осигури отлично качество дори при условия на слаба осветеност, което е ахилесовата пета на много други обективи.

За да могат потребителите наистина да усетят и да се насладят на високото качество на изображенията и видеоклиповете, дисплеят на смартфони vivo, с всяко следващо поколение флагмански устройства, също е подложен на широко калибриране, заедно със сензорите на камерата.

Свързани публикации

Системата на Кока-Кола в България преминава към пластмасови бутилки с прикрепени капачки, за да стимулира събирането и рециклирането на пластмаса

• Производството започва през февруари, като над 275 млн. бутилки с прикрепени капачки ще бъдат пуснати, от всички…

Малките и средни предприятия могат да се дигитализират, за да повишат своята конкурентоспособност, като използват ресурси от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост

Благодарение на сътрудничеството си с множество партньори, Microsoft улеснява процеса на кандидатстване за RRF за малките и средните…