Всеки човек има право на достоен живот

Станимир Георгиев, изпълнителен директор на фондация „КОНКОРДИЯ България“

На кого помага фондация „КОНКОРДИЯ България“?

„КОНКОРДИЯ България“ е международна, независима, неправителствена организация, посветена на подкрепа на деца, млади хора и семейства в нужда, които насочва към независим и отговорен живот. Ние отиваме там, където нуждата е най-голяма. И там, където другите не ходят. Подкрепяме тези членове на обществото, които изпитват най-големи затруднения, но и не само тях. Вярвам, че сме един своеобразен мост между нуждаещите се и системите в страната. Наша цел е да съдействаме и на специалистите в сферата, за да са по-добри в това, което правят, и да постигат по-високи резултати. А също и на самото общество, за да бъде по-разбиращо, толерантно и да помага.

Приоритет на работата ви са деца и младежи в риск, защо именно те?

Всеки човек има право на достоен живот. Но децата и младежите в риск се намират в една още по-неблагоприятна ситуация. Много от тях живеят в бедност, без родителски грижи, жертви са на насилие, не са ходили на училище и всичко това ги лишава от възможността да растат здрави, спокойни, можещи и уверени бъдещи граждани на обществото ни. Вниманието ни е точно към тях, защото вярваме в правото на всяко дете да расте и да се развива щастливо. Да има достъп до грижа, образование, игри и изобщо всичко, от което всяко едно дете има нужда. Ние вярваме, че единственият начин да преборим наследствената бедност и последствията от нея е да подкрепяме децата и младите хора, както и техните семейства. Така повишаваме шансовете тези деца и млади хора в бъдеще да нямат нужда от подкрепа в отглеждането на своите деца.

Вие сте част от екипа на „КОНКОРДИЯ България“ от 2012 г. Как решихте да се присъедините към организацията тогава и какво ви мотивира да останете в нея толкова дълго?

Като немалка част от младите хора, записали “Социална педагогика” или сходна специалност в университета, и при мен стана случайно. Но след завършването реших да опитам какво би било да работя в тази сфера. На първите ми работни места научих много, но и разбрах точно как не искам да се работи по някои от проблемите. В неправителствения сектор и в „КОНКОРДИЯ България“ в частност получих свободата на действие, от която имах нужда.

Тук в по-голяма степен се търсят начини нещо важно и хубаво да се случи, а не оправдания защо то няма да стане.

Впоследствие в различните периоди мотивацията ми да продължа да бъда част от организацията е била различна. В даден момент основен двигател за мен беше това, че в „КОНКОРДИЯ България“ мога да срещна колеги, за които, колкото и шаблонно да звучи, това не е просто работа, а и кауза. Напоследък може би най-много натежава отговорността. Ние подкрепяме над 2000 души на годишна база, имаме изградена мрежа от партньори и дарители, които не искаме и не можем да разочароваме, а аз се чувствам и персонално отговорен за това.

Как бихте описали един ваш работен ден във фондацията на дете?

Интересен въпрос, ще ми помогне да се подготвя в аргументацията пред сина ми, когато порасне и започне да ме пита къде отивам сутрин и какво ще правя там. Бих го помолил да си представи, че съм нещо като капитан на кораб, който има за цел да пренесе деца и семейства през буря в морето. Също като всеки капитан, аз не мога сам да постигна нищо и се нуждая от обучени и мотивирани хора на борда, за да видим отново Слънцето. Затова всеки ден се срещам с много колеги, с които обсъждаме идеи за разрешаване на различни проблеми. Най-важните ми задачи са да държа кораба в правилната посока и да не забравям, че основната цел е грижата за децата, младите хора и семействата им.

Кои са най-вълнуващите и вдъхновяващи моменти, които сте изживели през тези 12 години във фондация “КОНКОРДИЯ България”?

В нашата работа резултатите се постигат много бавно, често са много малки и доста неустойчиви. Затова първото, за което се сещам, са всички случаи през годините, когато съм срещал случайно на улицата или пък в градския транспорт дете или млад човек, преминали през социалните ни услуги в предишен период. Често си говорим за това как протича животът им сега и как вече не се нуждаят от нашата подкрепа. Това ми дава смисъл. Други вълнуващи, но и тъжни моменти, са тези на „първия път“. За жалост, много деца за пръв път с нас празнуват рождения си ден или пък излизат на разходка в планината, ходят на кино, басейн или спортен лагер.

Какви конкретни промени настъпват в живота на децата и младежите, на които фондацията предоставя подкрепа?

За всяко едно дете или младеж промените са различни. За да не изпадам в общи приказки, ще ви разкажа историята на едно момче, което попадна при нас, защото беше останало абсолютно само, без живи родители и без семейство. След смъртта на баща си, момчето спряло да ходи на училище и останало само дълго време. Когато дойде при нас, беше много затворено и мълчаливо. Не искаше да участва в никакви дейности, трябваше му цял месец, за да се отпусне. Постепенно започна да се включва в дневните занимания, отново тръгна на училище, започна да разговаря и да играе с другите деца. Започна да се включва във всички занимания с все по-голяма охота – спортни дейности, ходене на кино, излети в планината, лагери и т.н. Започна да говори за бъдещето си и да прави планове. Скоро му предстои да завърши училище и вече мисли за университета.

Какви са уроците, на които спортът учи младежите?

Спортът е инструмент за социална интеграция, той е средство за превенция на социалното изключване и насърчава личностното развитие на младежите. Спортът учи на упоритост, постоянство и екипна работа. Помага на децата и младежите да придобият самочувствие и вяра в собствените сили. Децата и младежите, които са част от футболен клуб „КОНКОРДИЯ България“, се научават не само на дисциплина или как да играят футбол, но и как да следват инструкции, да работят заедно, да се доверяват един на друг. Спортните активности, които предлагаме на децата в „КОНКОРДИЯ България“, са основно отборни. Моето виждане е, че всеки отбор е умален модел на обществото като цяло. В рамките му се наблюдават всички процеси, от които децата по-късно ще бъдат част. Те могат да се научат да поемат отговорност, да уважават ролята на другия, да видят резултатите от труда си. Друг важен момент е, че за някои от децата участието във футболен двубой срещу други деца е първото преживяване, в което те реално имат равен старт с останалите и се подчиняват на същите правила. Първи път, в който виждат, че добрите резултати зависят от тях.

За какво най-често мечтаят децата, с които се срещате във вашата работа?

За нещата, които нямат — да имат хубав дом, да отидат на море, да научат и да пробват нови неща…

Как оценявате участието и ангажираността на бизнеса във вашите проекти?

Бизнесът в България започва постепенно да се отваря и да разбира социалната си роля в обществото. Все повече бизнеси включват в живота на компанията доброволчеството или отделят бюджети за подкрепа на социални и благотворителни каузи. Все по-често за служителите в компаниите само бизнесът като такъв не е достатъчен. Те започват да търсят по-дълбок смисъл в работата си и връзката между бизнеса им и актуалните проблеми. Търсят възможности да помагат и да участват в обществено значими инициативи. Мнението ми е, че е наивно и недостатъчно да се разчита единствено на мотивацията на отделни служители или компании, а е нужна целенасочена политика в тази посока. Много повече бизнеси биха се отворили за подкрепа на смислени каузи, ако имат друга освен имиджова полза от това. В този смисъл, общо за България се наблюдава ръст в подкрепата, която компаниите предоставят, като повече даряват големите и международни компании.

При това може да се желае повече, защото нуждата наистина е голяма.

Как хората могат да подпомагат фондация „КОНКОРДИЯ България“?

На първо място, като се запознаят с нашата работа и като разкажат и на други хора за нас. Ще сме благодарни да ни последват в социалните мрежи — харесайте страницата ни във Фейсбук, защото там сме много активни и редовно споделяме нашите истории. Така ще следите за наши целеви кампании, участия в базари и др., и можете се включите в тях. Имате възможност да направите дарение чрез сайта ни и дори да станете наш редовен дарител, като така се присъедините към кръга от приятели на „КОНКОРДИЯ България“.

Нашата работа е невъзможна без нашите дарители. Използвам тази трибуна, за да им благодаря най- сърдечно и да им пожелая да са здрави, щастливи и все така подкрепящи!

Историята на фондация „КОНКОРДИЯ България“ датира от 2008 г., като днес организацията управлява интегрирани консултативни социални услуги в подкрепа деца, младежи, семейства и общности в нужда по пътя към независимия и пълноценен живот. Устойчивото партньорство между BILLA България и фондация „КОНКОРДИЯ България“ започва през 2012 г. За тези 12 години търговската верига подкрепя активно спортни турнири, образователни занимания, арт-работилници, екскурзии с цел опознаване на културните забележителности в страната, планински походи и организацията на празнични събития.

Интервюто e публикувано със съкращения и е част от специалното издание „BILLA и приятели – за децата на България“, чиято основна цел е да постави фокус върху някои често невидими теми в обществото, значими каузи и личностите, които стоят зад тях. Цялото издание можете да разгледате тук:

https://view.publitas.com/billa-bulgaria/r17-billa-csr/page/1
Свързани публикации

Отговорността към служители, партньори, консуматори и общността е в основата на доклада за устойчиво развитие на Загорка за 2020

За поредна година компанията отчита и насърчава социално отговорните практики чрез платформата „Създаваме по-добър свят” И през тази…

Министър Йоловски: За постигане целите на „Цифровото десетилетие“ трябват комплексни действия

Изпълнението на целите на „Цифровото десетилетие“ изисква комплексни дейности на различни публични институции на национално ниво. Това заяви…