Всичко е наред и никой не е щастлив ХXXVI. Гост: Гергана Гугунска

Снимка Rawpixel

Великият английски философ Сър Пелам Гренвил Уудхаус е казал – каквото и да се случва, всичко е за добро.

Гери е стресиращо истинска софийска легенда – откровена, но мила; безкраен хедонист, но дисциплинирана; всезнаеща, но във фокус. Занимава се предимно с глупости – от пиар на финансови институции до учредител на Българска Бирена Църква, произвеждаща пиво със светена вода. За всеобщо щастие успя да се клонира (заедно с един анимационен герой) в красивото момиче Неда, та сме спокойни за бъднините си. Ентропията дебне отвсякъде, ей!

Гледайте си работата. Ако всички си вършеха работата и не се занимаваха постоянно с неща, от които не разбират, нямаше да сме на тоя хал.

Не бягайте от зъболекар. Откакто има упойки наистина не си заслужава да пропускате часовете при зъболекаря. Лошите зъби – освен че са грозни, могат да ви докарат купища здравословни проблеми.

Грижете се за менталното си здраве. Не, не можем да си помогнем сами. Не, това не са глупости. Не, решението не е „просто да се стегнем“. Всички ни боли и имаме нужда от помощ, за да прежиеем непосилната лекота на битието. Някои ги боли повече.

Учете езици и математика. Не само за да борите Алцхаймера. Развивайте го тоя мозък, предизвиквайте го. Ще ви се отплати.

Не правете компромис с храната. Избирайте качеството. Научете се да готвите пет-шест неща поне. Носете си сандвичи в самолета, защото няма нищо по-тъжно от храната там (ако в момента се возите в частен самолет, това не се отнася за вас). Всеки ще ви посъветва в чужбина да ядете като и при местните. Прави са. Готвенето е медитация, а храната – това сме ние. 

Проверявайте си информацията. Земята не е плоска, никой не ви кара да ядете щурци и няма достоверни данни Ърнест Хемингуей да е казал онова за морето и провинцията. Не падайте толкова лесна жертва във войната за умовете ви. Особено посечени от ръката на хора като Слави Клашъра. 

Отстоявайте истината. Особено когато мислите, че с това нищо няма да промените.

Грамотността е хигиена на ума. Не стъпвайте в общуването с кални обувки.

Не ебете грозни хора. Грозната душа прозира. Не си заслужава жертвите.

Пътувайте. С кораб, със самолет, на каруца, чрез музиката, на страниците на книга, през картини и фотографии, в киносалона, на стрийминг платформата, с картонена чиния в ръка пред някоя лафка далече от дома. Въображението и ума си можете да развивате всеки ден и никой не може да ви ги отнеме.

Говорете. Никой не знае нито какво мислите, нито какво искате, нито какво ви мъчи.

Не натискайте snooze бутона на алармата. Вече сте будни. Направете нещо за себе си.

Пийте вода. Много вода.

Ходете пеша. Вените ви ще ви благодарят. Както и сърцето. Използвайте момента да се изгубите на красиво непознато място в някой град. 

Не бъдете скръндза. Винаги оставяйте бакшиш където са ви впечатлили. Да обслужваш някого с усмивка и внимание и да ги слушаш по цял ден въобще не е лесно. 

Споделяйте знания и умения. Няма от какво да ви е страх.

Раздавайте. Дори и пак да ви станат тези дрехи, може вече да не искате да ги носите така или иначе. Ако не сте ползвали сокоизтисквачката повече от година, шансът да започнете да си правите фрешове всеки ден от утре е минимален. Те и без това са вредни. 

Бъдете толерантни. Не е важно дали си се родил гей или змей. Важното е да не си злодей.

Излизайте от балона си. Тези хора там имат нужда от нас. И на вас ще ви стане по-добре и едно гордо такова, ако отървете някого от заблудите им.

Не завиждайте. Ще ви излязат бръчки. 

Гласувайте на избори. Абсолютно всичко е политика.

Свързани публикации