Защо гласуването за Макрон е горчив хап за някои френски мюсюлмани?

Снимка dolgachov

ЖУЛИЕТ ЖАБКИРО И МАНУЕЛ АУСЛУС ОТ РОЙТЕРС.

Откакто преди близо десет години французойката Лиза Троадек приела исляма и започнала да носи хиджаб, тя, както разказва, е подлагана на словесни оскърбления, среща злостни погледи и дори била спъвана, докато върви по улицата. Жената е притеснена, че отчуждението, което изпитва, само ще се задълбочи, ако водачката на крайната десница Марин Льо Пен спечели президентските избори в неделя.

Според Троадек настояването на Льо Пен да се забрани на мюсюлманките да носят ислямските забрадки на обществени места ще бъде акт на дискриминация срещу значителното мнозинство мюсюлмани като нея, които се придържат към строгите светски ценности на Франция.

Наистина се страхувам, че Льо Пен ще спечели“, каза Троадек, която ръководи детски дневен център в Париж. “Ако това се случи, не знам как ще изглежда животът ми на следващия ден“, допълва тя.

С надеждата да не бъде допусната Льо Пен на власт, Троадек – макар и с неохота – ще гласува за Макрон. Отношението на президента към исляма я е разочаровало дълбоко и тя е убедена, че антимюсюлманските настроения във Франция се засилват.

Данните потвърждават мнението й. Информацията на министерството на вътрешните работи показва рязко нарастване на дискриминационните и други актове срещу мюсюлманите през 2021 г., въпреки че при другите вероизповедания се наблюдава спад.

Според нея гласуването за Льо Пен или Макрон на президентския вот представлява “избор между ислямофобия и ислямофобия”.

Макрон казва, че ще продължи да се бори с “ислямистки сепаратизъм“ (както той го нарича) и ще защитава френския секуларизъм, който според него позволява всеки гражданин да практикува свободно своето вероизповедание. Макрон казва, че е против забраната на религиозни символи в публичното пространство.

Льо Пен иска да забрани носенето на обществени места на хиджаб, но не и на други религиозни символи като еврейската кипа.

Тя обещава да се бори с “ислямистките идеологии”, които определя като “тоталитарни”.

През последните пет години правителството на Макрон прие редица закони и мерки, които според него целят справяне с религиозния екстремизъм и запазване на националните светски ценности. Това обаче е оставило у много мюсюлмани като Троадек усещането, че ислямофобията е във възход.

Двадесет и три годишната приятелка на Троадек Шеразад Руйба каза, че намира опитите на Макрон да привлече избирателите мюсюлмани между двата тура на изборите за циничен.

Миналата седмица Макрон поздрави млада мюсюлманка в Страсбург, носеща хиджаб, за това, че се е нарекла феминистка. 

Пет години да сте били срещу нас, а сега започвате да се интересувате от нашите гласове? А най-лошото е, че ние всъщност ще гласуваме за него, защото Льо Пен е по-лоша от него“, казва Руиба с горчив смях.

ЛИПСА НА ДОВЕРИЕ

Социологическите проучвания показват, че победата на Льо Пен в неделя е малко вероятна, но не и невъзможна. През 2017 г., когато двамата кандидати се изправиха един срещу друг, Макрон победи Льо Пен с 66,1 процента от гласовете.

Със сигурност мюсюлманите няма да гласуват в единен блок за Макрон. Усещането, че Макрон е възприел десни политики по отношение на политиката за идентичност и икономиката, че е “президент на богатите” и е далече от хората, ще накара някои да гласуват за Льо Пен, а много други ще се въздържат от гласуване.

“Има хора, които ще гласуват за нея и които го казват”. казва Троадек.

В джамия във Вилюрбан, етнически разнообразно предградие на град Лион, 42-годишният Хеди Байбен казва, че много от неговите единоверци трудно биха приели да гласуват за Макрон, въпреки че според него разумният избор е да се гласува срещу крайната десница.

В наши дни е трудно за молещите се в джамии да гласуват за хора, на които нямат доверие“, казва Байбен, дългогодишен член на местната мюсюлманска общност, докато наглежда приготвянето и доставката на храна за ученици от семейства с ниски доходи по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Ректорът на джамията във Вилюрбан Азедин Гаси заяви, че и други местни мюсюлмански лидери са призовали вярващите в своята общност да подкрепят Макрон на втория тур на изборите в името на защитата на религиозните свободи във Франция.

Той описа манифеста на Льо Пен като “проект, призоваващ за омраза към мюсюлманите и затваряне на джамиите, и в който се говори непрекъснато за мюсюлманите“.

Гласуването за Макрон не е вот на подкрепа, каза той, а има за цел да се блокира идването на власт на крайната десница.

За момента коментар от кампанията на Льо Пен не е получен.

Със съдействието на БТА.

Свързани публикации

Едва 1,4% от родителите четат редовно, а 70% избират книги за децата си според оформлението и илюстрациите

Верига книжарници Orange стартира национална кампания, която насърчава четенето сред децата. Стартира национална инициатива „Четем – разгръщаме светове“…

Турция на първо място!

Орхан Джошкун и Хюмейра Памук от Ройтерс, Анкара Стремежът на Ердоган към могъщество представлява предизвикателство за Байдън. Когато…

ЦИА организира трета работна сесия – обучение в рамките на проект Citizen Senior Researchers – raising the competences of senior adults and incorporating them in research and analytical activities under the label of citizen science

В периода 25-26 май 2023 г.  Центърът за изследване и анализи  организира второто обучение на хора във възрастов…