21 точки по Парламентарни избори 2021, второ издание

Снимка twenty20photos

Няколко впечатления от приключилите втори избори. Малко късно, но да приключим с това и да продължим напред:

1. Поздравления за всички българи у нас и в чужбина, които въпреки криза, пандемия, лъжи и отчайващи политици, отидоха и гласуваха.

2. Само 56 машини от над 13000 имаха проблеми, но веднага е започнало гласуване с хартиени бюлетини в тези секции. 56 от 13000. По-малко от половин процент. На общинските избори 2019г. Имаше над 400 000 невалидни бюлетини за общински съвет.

3. Машините категорично намалиха купения и корпоративния вот. Ще е интересен анализа в кои секции той е изчезнал и за кои партии е бил. Сблъсък на аналогови политици с дигиталното бъдеще.

4. Истерията на ГЕРБ за машините се оказа фалшива. Като всички фалшиви истерии от последните месеци…

5. Може би медиите трябва да направят „Факт Чек“ процедура, за да обозначават лъжите. И ако някой политик или някоя партия излъже 10 пъти например, да спират да я отразяват.

6. Факт е, че вече чужбина решава много. Но не само като гласове. Не само като изпратени финанси. А като отношение. Като поглед към нормалността. Като идея, че и България може да стане нормална страна.

7. Спад в броя гласове. Нека извадим конструктивни изводи. Хората е добре да се научат, че трябва всеки път да упражняват правата си, преди някой да им ги вземе. А политиците трябва да са по-добри в комуникацията, за да убедят повече хора.

8. София не е България. По-скоро България, извън София и още един-два големи града, е различна. Това е тъжна, феодална, завладяна България, където институциите са само инструменти в ръцете на местните гаулайтери. Има много, много за изчегъртване.

9. ГЕРБ губи много. По предварителни данни губи близо 200 000 гласа. Което от 850 000 на предишните избори, си е почти една четвърт срив. 25% срив само за три месеца.

10. Тотално сбъркана кампания на ГЕРБ. Отказ да се отговори на основния въпрос: Какво се случи с 12 години от живота ни. До глуповат слоган „Ред в хаоса“, взет от книга на фашист, повтарян от активистите като сектантско заклинание.

11. Обещанията на ГЕРБ за високи заплати и пенсии повече отиваха на лява партия. Явно натам са се запътили. Опитаха се по средата да сменят кампанията и да заговорят за модерни десни политики, но не е техният наратив и не изглеждаха убедително. Трябва да решат какво правят за в бъдеще, то само с гушкане не става.

12. Пореден провал за БСП. Толкова зле не са били даже на изборите през 2014г. Всичко се дължи на Нинова. Обърка кампанията, обърка посоката, обърка избирателите, обърка активистите. Ако ме бяха послушали преди 3 години и бяха саморазпуснали, сега можеше да има нова модерна евролевица.

13. Успех за партията на Слави Трифонов. Остават в дълг към избирателите. Вече предложиха и състав за проект на правителство. Леко самонадеяно, но да видим.

14. Успех за Демократична България. В София са първа политическа сила. Добра стратегия с преференциите, прекрасни хора влизат в следващия парламент. Като цяло получиха огромно доверие, имат прекрасни възможности пред себе си. Трябва да са много внимателни и да са на нивото, на което избирателите очакват.

15. Успех за „Изправи се! Мутри вън!“. Увеличават подкрепата си. Ако продължат с непримиримия си дух, ще допринесат за истинска промяна.

16. Патриотите не влизат в следващия парламент. Отново. Заедно и/или поотделно. Избирателите отчетливо казват, че искат европейско бъдеще, а не азиатско минало.

17. ДПС изглежда стабилно. Но подкрепата им за Пеевски въпреки Магнитски, ще им изиграе лоша шега.

18. Лявото пространство е свободно. Идеално място за ГЕРБ с техните послания за заплати, пенсии и раздаване на пари. А и с коалиционния си партньор спокойно може да си продължат антиевропейската кампания за „традиционно семейство“.

19. Като цяло избирателите препотвърждават избора да сме част от западната цивилизация.

20. Новите управляващи трябва да оценят доверието на избирателите и да са готови да бъдат свалени, ако предадат това доверие. Няма вечни управляващи.

21. Както винаги макар и леко странен, изборът на българският избирател дава ясни послания – повече така не може, искаме промяна, но бавна и спокойна, искаме европейско бъдеще, но ни разкажете какво означава това. Мъдър е българският народ.

Ще видим колко е сложно да се състави следващ кабинет, ако резултатите останат в настоящите граници. Имаме вече първи заявки за кабинет и министри. Надявам се повечето бъдещи парламентарно представени партии и самите депутати да не се полакомят от безпринципни договорки. А и да има нови избори наесен, нищо лошо няма в това. Даже напротив. Изборът е основна част на демокрацията.

И както винаги казвам, ако загубите идея кое е правилно, само вижте къде бягат децата, къде отиват да учат, работят и живеят. Това показва какво ще е бъдещето ни. Благодаря на избирателите! Макар и по странен начин, те гласуват за по-добро бъдеще. Вчера беше един добър ден за нормалността.

Взето назаем от фейсбук профила на Любомир Аламанов със съгласието му.

Свързани публикации