ПЪТЯТ НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

Устойчивото развитие е съществена част от начина, по който Coca-Cola HBC България развива бизнеса си на всички нива. Множеството усилия в тази посока са част от дългосрочната стратегия на компанията и стремежът й да се развива с грижа за обществото и природата, като оптимизира максимално ресурсите, които употребява в производството си и намали отпечатъка, който оставя върху околната среда, утвърждавайки се като отговорен производител.

„Coca-Cola е компания, която е добре позната на всички. Смятам, че усилията, които полагаме като система в посока устойчивост трябва да включват серия от конкретни действия, бързина, фокус и инвестиции. Наскоро групата на Coca-Cola Hellenic обявихме публично своя амбициозен, но постижим ангажимент за постигане на нетни нулеви емисии по цялата си верига на стойност до 2040 г., включително и да намалим отпечатъка от собствената ни дейност, партньори и потребители, за който ще инвестираме около 250 милиона евро до 2025 г.“, споделя Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC България на гала вечерта „The World Ahead 2022“, която се състоя на 1 февруари в София.

Събитието „The World Ahead 2022“ се организира от британското издание The Economist и е част от темата на списанието за „новата реалност“ на предстоящата година. На гала вечерта присъстваха президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова и близо 200 гост-делегати, сред които представители на Европейската комисия, посланици и бизнес лидери. По време на официалното събитие Юрг Буркхалтер подчерта, че компанията непрекъснато се стреми да въвежда иновативни решения, които да ускоряват пътя й към целта да постигне нетни нулеви емисии. Акцентирайки върху ролята си на водеща компания и въздействието, което имат, той представи и няколко практически примера, които системата на Кока-Кола в България вече стриктно изпълнява, с цел да постигне своите цели по пътя на устойчивото развитие.

За да подобри енергийната ефективност, производственият център в Банкя работи със 100% възобновяема електроенергия, а този в Костинброд – с 50%, като компанията се стреми да премине към 200% възобновяема електроенергия. С цел преминаване към нисковъглеродни и безвъглеродни алтернативи, Coca-Cola HBC България приложи програмата „Зелен автопарк“ и замени своите камиони, мотокари и всички останали превозни средства на търговския персонал с хибридни и електрически такива. С цел оптимизиране на използваното количество пластмаса по отношение на опаковките, компанията инвестира в развитието и внедряването на иновативни решения и използва по-малко материал за производството на всяка една своя бутилка. Също така, компанията елиминира фолиото, използвано досега за опаковането на мултипак и използва рециклиран материал за производството на нови бутилки. Coca-Cola HBC България осигури енергийно ефективни и екологични хладилни витрини на своите клиенти и до момента компанията разполага с около 75 000 хладилни витрини у нас, като половината от тях използват 60% по-малко енергия в сравнение със старите. Освен това, компанията всекидневно работи и по отношение на производствения процес и успешно успява да намали потреблението на вода с 14% за производството на една напитка.

През последните 100 години компанията Кока-Кола е водещ и пряк участник в много социално-икономически и екологични инициативи, като непрекъснато се стреми, заедно с всички заинтересовани страни, да определя дневния ред и да не спира да оказва влияние по пътя си напред. Изпълнителният директор на Coca-Cola HBC България сподели още, че компанията ще използва собствения си мащаб и обхват на пазарите, за да помогне за решаването на глобалната криза с пластмасовите отпадъци, да постигне целите си за устойчивост и да намали въглеродния си отпечатък. Coca-Cola Hellenic има за цел да създаде системна промяна чрез кръгова икономика, като се ангажира до 2030 г. да събере 100% от своите опаковки, които пуска на пазара – всичката пластмаса, алуминий и стъкло, следвайки модела „bottle to bottle”. Това е от изключително значение, за да може в България да се създаде съвременна система за събиране на отпадъчните материали, с която да се постигнат отлични резултати в рециклирането, както и компанията непрекъснато да притежава материалите, които влага, за да ги използва повторно за нови производства.

Свързани публикации

Стойността на директните продажби в социалните мрежи се очаква да достигне 1,2 трилиона долара в световен мащаб до 2025 г., според проучване на технологичния гигант Accenture

Представителите на поколението „Z“ и милениалите в социалните мрежи ще имат най-голяма заслуга за този троен ръст над…