Highland Park продължава уникалната лимитираната серия, посветена на българската история

След големия успех на първата част, дестилерията разширява колекцията с още 3 бутилки, вдъхновени от Второто българско царство

Големият успех, с който беше приета първата серия на Highland Park, посветена на ключови дати от българската история, вдъхнови шотландската уиски дестилерия да продължи колекцията с още 3 бутилки. Първата от тях – Highland Park 1190, ще бъде представена на ценителите на качественото уиски преживяване тази вечер едновременно в София, Варна и Пловдив – на специални събития в едни от най-популярните уиски барове в трите града.

Highland Park 1190 Single Cask Series е 11-годишно уиски, бутилирано в само 621 бутилки и отлежало в 500-литрова шери бъчва от европейски дъб. Посветено е на битката при Трявна, когато византийските армии, водени от император Исак II Ангел, преминават през Балканите, за да обсадят българската столица. Това се случва само пет години след въстанието на Асен и Петър от 1185 г., което възкресява българската държава. Велико Търново, построен на стръмните бреговете на река Янтра, обаче е трудна за овладяване крепост, която освен това е защитена от самия Асен. С умелата си тактика неговите войски надхитряват императора на хълмовете край Трявна. Битката завършва със съкрушително поражение, в което императорът едва оцелява, а българите пленяват византийците и императорското съкровище, включително някои от най-важните ценности – златния шлем на византийските императори, короната и златния Императорски кръст. Тези трофеи остават в българската хазна до падането на Велико Търново два века по-късно, a победата на Асен  го превръща във вестителя на Златния век на Второто българско царство.

Проектът Highland Park Single Cask България евдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам. Това е проект, който е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с факта, че за първи път марката, която се дистрибутира у нас от Кока-Кола ХБК България, пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. Сериите, бутилирани само от една бъчва – Single Cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Концепцията първоначално включваше серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство, но заради големия успех и интереса на колекционерите, с които беше посрещната, Highland Park пуска още една серия от три бутилки, посветени на Второто българско царство.

За Highland Park:

Основана през 1798 г. на архипелага Оркни, Highland Park е една от най-отдалечените шотландски уиски дестилерии. За повече от 200 години дестилерията комбинира старите традиции и най-добрата майсторска изработка, за да постигне перфектния вкус. Дестилерията предлага на българския пазар 10, 12, 18, 25, 30 и 40-годишно сингъл малц уиски, както и лимитирани и колекционерски серии, всички високо ценени от експерти и ценители. Highland Park печели редица престижни награди, сред които Най-добър сингъл малц от островите през 2011 г. на World Whisky Awards, „Best Whisky in the World 2009” на World Whisky Awards, както и 4 двойно-златни медала от San Francisco World Spirits Competition през 2009г. У нас марката се дистрибутира от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.

Свързани публикации

Как под хладнокръвното ръководство на един военен Португалия се нареди сред световните шампиони във ваксинирането?

Сейшал, Португалия, Леви Фернандес от Франс прес. Португалия, която е сред световните първенци по ваксиниранесрещу КОВИД-19, дължи голяма…