А ла Моменти IV

Снимка FabrikaPhoto

Седмично 23.окт – 29.окт

Седем дена в три теми (за да е 21, разбира сe)

1.Основен играч на политическата сцена – Конституционния съд.

През тази седмица се появиха две решения на Конституционния съд.

Първото решение закрепости понятието „пол“ по биологичен признак. След консултации със Светия синод, Главното мюфтийство, Арменския поп и още много подобни. Силно анти-европейскорешение.

Второто решение обяви назначаването на Кирил Петков за противоконституционно. Защото не е била завършена цялостно процедурата по отказ от второто му гражданство. Т.е. Петков страда, защото канадската администрация се е подмотвала. Подобен текст има само в конституциите на България и Молдова от европейските страни. Молдова – за да не дойдат хора от Румъния и да вземат местата на местната екс-съветска шайка. В България – за да не дойдат хора отвсякъде, пак по същата причина. На практика Конституцията казва, че един прост, неграмотен, страхлив човек, който не е мърдал от родната землянка, е по-добър да ни управлява от човек, който е обиколил Земята и е завършил престижни университети. Благодарим на всички екс-членове на БКП, които така са написали Конституцията.

На този фон ВКС отложи делото за изнудване срещу Марешки, за да „не се влияе върху предизборната кампания“. Ако виждате целенасочено различно отношение, не сте сами. Както се появиха коментари, това са два свята и само единият е управлявал с екс-членове на БКП и ДС.

Дали е законно? Май да, за съжаление. Но дали е морално? А дали е нормално?

За какво са ни закони и Конституция, които нито са морални, нито нормални

2. Анти-ваксъри на високо ниво.

Бившият премиер Борисов избухна с изказване, че „народът се бил ваксинирал с ваксини с изтекъл срок на годност“. След ден или два се появиха репортажи как жител на котелското село Градец, където почина родилка с ковид, се плаши от ваксиниране, защото „те тия ваксини стари, трябва нови да бъдат докарани“. Разбираемо е, че министърът на здравеопазването Кацаров даде Борисов на прокуратурата. Защото даже предизборната кампания не е оправдание за подобни думи.

ГЕРБ се опитаха да замажат ситуацията с обща декларация, че не били знаели. Което е смехотворно. Ако Борисов наистина съжаляваше за постъпката си, той щеше да се извини.

Дали е постъпил законно? Ще видим. Но дали е морално? А дали е нормално?

За какво са ни политици, които нито са морални, нито нормални?

3. Развитието на ковид-пандемията

Преминахме много рекорди по заразени и починали хора в следствие на ковид-кризата. В същото време поредица от кандидати за президенти говорят от екрана на обществената телевизия как ваксините не работят. Всичко това платено с наши пари, от нашите данъци. Да, плащаме си, за да може едни хора да разпространяват фалшиви новини от екрана на обществената БНТ.

Дали е законно? Май да, за съжаление. Но дали е морално? А дали е нормално?

За какво са ни закони, които нито са морални, нито нормални?

Това са 7 дена в три теми.

Хубав уикенд!

Свързани публикации