Американска търговска камара в България събра 64 000 лева за две каузи по време на Благотворителната вечеря по случай Деня на благодарността на САЩ

  • Сумата се насочи към двете каузи, които Камарата подкрепя: стипендии за ученици и студенти с висок успех и които са изгубили родител/и и подкрепа за пострадали от домашно насилие жени.
  • И двете каузи могат да се подкрепят целогодишно с корпоративни и лични дарения.
  • Благотворителната вечеря по случай Деня на благодарността на САЩ посрещна 200 гости, за да отпразнуват традиционния американски празник.

Американска търговска камара в България и нейни членове събраха сумата от 64 000 лева по време на традиционната Благотворителна вечеря по повод Деня на благодарността на САЩ. Събитието се състоя на 22.11.2022 г. с основна цел е да изкаже благодарност към членове и партньори на Камарата и да набере средства в помощ на две каузи: „Готови за успех“ – стипендиантската програма, която подпомага сираци и полусираци (ученици и студенти) с висок успех и Фонд за подкрепа на пострадали от домашно насилие жени, който работи с организации предоставящи закрила в защитени жилища, както и юридическа, психологическа и социална подкрепа, за да могат жените и техните деца да започнат нов живот.

Събитието посрещна 200 гости – членове и партньори – в София Тех Парк за пръв път от 2019 г. като израз на благодарност към членове и партньори за съвместните постижения и общ успех през изминалата година, да се уважи американската семейна традиция и да се съберат средства за традицоинно подкрепяните каузи.

„Позволете ми да благодаря на нашите членове за тяхната отдаденост да са горди и лояни членове на Американска търговска камара в България. Преди месец ние отличихме най-активните от тях в нашите проекти и дейности. Днес, моята лична благодарност и тази на нашия Борд е за всеки един от вас – с членството си в нашата камара, Вашите компании я правят по-силна! Работейки заедно, ние можем да променим за добро бизнес средата у нас, нашите компании и обществото.“ – каза пред аудиторията Оливие Маркет, президент на Камарата.

„За мен е чест и привилегия да съм част от такова значимо традиоционно събитие, чрез което нашата организация благодари за усилията и приноса на нашите общност и приятели, и с което събираме средства за хора в нужда. Чувствам се задължен и вдъхновен да поема щафетата и да развия този проект на следващо ниво.“ – сподели пред гостите Иван Михайлов, главен изпълнителен директор на Американска търговска камара в България.

Специален гост на събитието бе Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, която сподели пред гостите:

„…Незавиисимо от предизвикателствата от отминаващата година аз съм благодарна за много неща: за моето семейство, за многото приятелства, които започнах през тези над три години, през които съм в България и за изключителната сила и издържливост на отношенията между България и САЩ.“

За каузите

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „BCause“, Елена Стефанова, стипендиант на „Готови за успех“ в продължение на 10 години и Юлия Андонова, мениджър „Комуникации“ на Фондация „П.У.Л.С“ отправиха силни и емоционални послания за ползите от даряването за двете каузи и подкрепата към хората, които стоят зад тях.

„Благодарна съм към всички дарители и приятели за възможността да подадат ръка, да дарят увереност и независим живот на млади хора и пострадали жени, за да не се чувстват като хванати в капан, през най-лошите дни от своя живот. Заедно можем да изградим ново начало за техен успех и благосъстояние!“ – каза Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „BCause”, която е член Камарата и лидер в благотворителни и КСО програми у нас.

След нея говориха представителите на каузите.

Елена Стефанова, стипендиант на „Готови за успех“ в продължение на 10 години  сподели „Да си сирак или полусирак е огромна тежест, но това, което е по-лошо е, че ние сме уязвими, уплашени и несигурни. Дарителите, които повярваха в нас, са тези невидими сили, които ни правят по-силни и независими. Нещо повече – вчерашните стипендианти са днешните дарители, герои в обществото и вдъхновители! Затова инвестицията в „Готови за успех“ е инвестиция в бъдещето на България!“

Юлия Андонова, мениджър „Комуникации“ на Фондация „П.У.Л.С“ каза: „Фондация „ПУЛС“ предоставя 24-часова подкрепа за хората, пострадали от домашно насилие. При нас тези хора намират подслон, сигурност и защита, както и професионална помощ от психолози, адвокати, социални работници и обучители. За над 20 години ние помагаме благодарение на добрите хора, приятели и компании, които помагат нашата мисия за бъдеще без насилие. Благодарение на вас над 300 жертви на домашно насили намират подкрепа за следващата година. Заедно даваме надежда и по-добро бъдеще!“

През 2022 г. Фондация BCause отбелязва 17-тата последователна година, през която „Готови за успех“ събира средства за стипендии на ученици и студенти в неравностойно положение. Програмата се подкрепя от Американска търговска камара и членовете продължение на 15 години и са събрани над 500 000 лева. Общо в този фонд са събрани над 2,5 милиона лева благодарение на корпоративни и индивидуални дарители. Тези стипендии подкрепят бъдещите лекари, адвокати, ИТ специалити и други професии на млади хора, чиито опит и образование са нужни на България.

За Благотворителната вечеря

Благотворителната вечеря се подкрепя от спонсори, от членове, които закупиха корпоративни маси и от индивидуални участия.

Американска търговска камара в България благодари на:

  • Златен спонсор – „Главболгарстрой“
  • Сребърни спонсори – „Асарел-Медет“, „Дънди Прешъс Металс България“ и „Конгрес Инженеринг“
  • Бронзови спонсори: „Кока-Кола“, „КонтурГлобал Марица Изток 3“, „Инграм Майкро България“, „София Тех Парк“, „Зорница Истейт“ и Le Petit Quché.

Камарата благодари на тези компании, които закупиха корпоративни маси: А1 България, AES България, HPE operated by Selectium, MSD България, Progress Software, Филип Морис България и Юнайтид Груп (Нова Телевизия и Виваком).

Събитието бе водено от Анжела Родел, изпълнителен директор на „Фулбрайт България“ и Яна Николова, международен редактор „Новини“, Нова Телевизия. Програмата бе изпълнена с музиката на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов Секстет, които комбинираха джаз, соул, фънк мелодии. В събитието участваха иа „Боряна балет“.

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 27 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация.

Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон. Подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г.

Библиотека

Допълнителна информация:

  1. Абонирайте се за седмичния бюлетин с новини от AmCham (България, Европа и САЩ), от членове на Камарата и специфични анализи,
  2. Направете контакт с профила на Камарата в LinkedIn
Свързани публикации

АПБНБ в подкрепа на конкурса „Еко отговорна Община на България 2023“, който успя да спести на природата 83 600 кг. отпадъци и ангажира над 350 000 граждани

Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ) бе сред партньорите на конкурса „Еко отговорна Община на…