Американската търговска камара обсъди с част от правителството темите „Енергетика“, „Здравеопазване“ и Трансатлантическите отношения

  • Американската търговска камара и нейните членове проведоха бизнес-закуска с правителството на Република България, на която обсъдиха стратегически въпроси като декарбонизацията и диверсификацията на енергетиката, здравеопазване и трансатлантическите връзки.
  • На събитието присъстваха министър-председателя Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.
  • Висок гост беше помощник държавния секретар за Европа и Евразия д-р Карън Донфрийд.

На 19.05.2022 г. Американската търговска камара в България проведе дискусия по стратегически теми с представители на Правителството на Република България, сред които са енергийната диверсификация, декарбонизацията на електроенергийния сектор, здравеопазване и трансатлантическата икономика. Всяка една от тях е част от Приоритетите на камарата и нейните комитети работят, за да предоставят решения на идентифицираните проблеми. Събитието се състоя в София Хотел Балкан.

В бизнес-закуската участваха министър-председателят Кирил Петков, министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, които отговаряха на въпроси на членове на камарата във втората част на събитието.

Висок гост беше помощник държавния секретар за Европа и Евразия д-р Карън Донфрийд, като част от визитата й в България. Тя бе представена от Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

„Американската търговска камара в България работи здраво като партньор на институциите и предоставя решения за осъществяване на необходимите реформи в стратегически сектори. През последните две години ние инвестирахме – камара и нашите комитети – значителен обем ресурси (време, знания, финансиране), за да създадем две мащабни и задълбочени изследвания – едно за сектор „Здравеопазване“ и едно за декарбонизацията на електроенергетиката на България. Благодарение на техния безпристрастен, холистичен и базиран на данни и факти подход, те бяха изклиючително добре припознати от институции и заинтересовани страни. Сега вече започнахме работа по осъществяване на техните предложения за в необходимите реформи и промени в политиките по сектори.“ – посочи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България във встъпителната си реч.

„Новият поглед към стратегическото партньорство между България и САЩ ще отвори както нови възможности за двете страни, така и нов инвестиционен портал за Европа. Беше нужно да покажем, че има диверсификация и че никой не може да извива ръцете на демократичния свят. Благодаря за подкрепата, която страната ни получи при спрените доставки на газ от Русия. България изпълняваше коректно договора си с „Газпром“, но беше решено като политически инструмент да бъдат прекъснати доставките. Нашата голяма задача е да продължим битката срещу корупцията. Това е повече от национална политика. Това е и ограничаване на влиянието на Русия в България. В тази битка е важно да работим заедно – на ниво Европа и НАТО, както и на двустранно ниво България – САЩ.“ – посочи в обръщението си министър-председателя Кирил Петков.

Трансатлантическа икономика

По отношение на трансатлантическото сътрудничество, Оливие Маркет посочи няколко важни факти.

„За да увеличим добавената стойност на нашите членове и за да сме част от насърчаването на икономическите и бизнес връзки между България и САЩ, Американската търговска камара в България откри своя нов офис в столицата на Съединените щати – Вашингтон, миналата седмица.“ – анонсира той. „По този начин ще се увеличи видимостта и разпознаваемостта на нашата организация от другата страна на Атлантика и ще създадем още възможности за партньорство с Търговската камара на САЩ, към която АмЧам е присъединен член от години.“ – аргументира се Оливие Маркет.

Оливие Маркет се спря на част от числата в годишня доклад „Трансатлантическата икономика 2022“, който е направен по независим начин от проф. Даниъл Хамилтън и проф. Джоузеф Куинлан от Института за чуждестранна политика, Факултет за модерни международни изследвания към университета Джонс Хопкинс в САЩ. То представя търговията и стокооборота между САЩ и ЕС, в т.ч. и България.

България като част от Трансатлантическата икономика

Според изследването, инвестициите на САЩ в България за 2020 г. възлизат на 608 милиона щ.д. (спад от 756 млн. през 2019 г.), а на България в САЩ – на 48 милиона щ.д. (ръст спрямо 30 млн. за 2018 г.) 

По отношение на търговията, САЩ са изнесли за България стоки в размер на 375 млн. щ.д. Прекият дял на американските стоки внесени в страната ни е 1,3%, като делът им нараства до 3,4%, когато се добави вътре-общностната търговия в ЕС. 

Изнесените от България за САЩ стоки са в размер на 848 млн. щ. д. и така САЩ получават 2,0% от целия износ на страната ни за света. Този дял нараства до 6,2%, когато към него се изключи и вътре-общностната търговия в ЕС.

Данни за 2021 г.

Наблюдават се позитивни данни, въпреки че войната в Украйна и растящата инфлация представляват риск за солидния икономически растеж. Например:

  • През  2021 г. българската икономика нарастна с 4.2%. Освен това, ЕБВР в доклад от този месец посочи, че очаква икономическия ръст на България да е 2.5% през 2022 г.
  • В допълнение, двустранната търговия между САЩ и България в стоки през 2021 г. достигна до 1,5 милиарда долара, което представлява ръст от 22% спрямо 2020 г.  
  • Нещо повече, данните за търговията за първо тримесечие на 2022 г., показват скок от 66% спрямо същия период на 2021 г.

Източник: Официална статистика на САЩ

Свързани публикации