Българският луксозен онлайн супермаркет Parkmart вече приема мобилни плащания

Young woman holding a paper bag full of fresh groceries and using smartphone app for supermarket delivery

Българският онлайн супермаркет, специализиран в предлагането на хранителни продукти от висок клас – Parkmart вече приема мобилни плащания чрез приложението Settle.

Плащанията се извършват единствено през смартфон и само с едно плъзгане на екрана на телефона, значително по-лесно, отколкото когато трябва да се въвеждат картови данни. Доставките от Parkmart се правят в София, Варна и Бургас. Това е поредният водещ онлайн магазин след fish24.bg, seewines.com, variosport.bg и редица други, който започва да приема мобилни плащания чрез Settle. Основните плюсове на този тип разплащане са както улеснението и сигурността за потребителите, така и възможността за мигновено възстановяване на средствата към клиента в случай на върната стока или разлика в количеството.

Settle е норвежка платформа за мобилни плащания, оперираща в цяла Европа. За малко повече от 1 година дейност у нас индивидуалните потребители са вече над 75 000 и се увеличават прогресивно. По данни на Google, приложението на Settle е най-популярното финансово мобилно приложение за Android на територията на България. То е предпочитано, тъй като позволява на потребителите да комбинират няколко източника на средства – например предварително заредени в приложението кредитни и дебитни карти, пари, получени от други потребители на Settle, или интегрираната в приложението кредитна линия.

 И двата сектора – на мобилните разплащания и на онлайн супермаркетите – се посочват като част от търговията на бъдещето. Основните причини за това са удобството за потребителите и увеличените ползи за търговците. Прогнозите в бранша показват, че съвсем скоро мобилните плащания ще бъдат повече от тези, извършвани с карти – според анализ на PwC това ще стане още през 2024 г. Основната причина за това са очакванията 80% от глобалното население да разполага с личен смартфон. По данни на НСИ, към края на миналата година 72% от българите използват смартфон.

От друга страна, прогноза на Mckinsey пък сочи, че през 2030 г. до 30% от покупките на хранителни продукти в Европа ще се извършват онлайн. Причините този тип пазаруване да бъде избирано от потребителите са няколко – решаването на проблема с мъкненето на тежки торби, спестяване на поне 1 час за обикаляне из магазинa, лесно сравняване на цените и откриване на промоции, и спазването на бюджет.

Свързани публикации

Проф. Георги Момеков: „Премахването на всички ограничения, свързани с COVID-19, не е рационално, особено предвид наблюдаваните в Китай тревожни ръстове в заболяемостта през последните седмици.“

Проф. Георги Момеков също се присъединява към инициативата „Ти решаваш“ на Българския Червен кръст, която предоставя достоверна информация…