BILLA инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база до Стара Загора

BILLA България ще инвестира близо 50 млн. лв. в изграждането на нова складова база, която ще обслужва районите на Централна и Южна България. Парцелът се намира до село Загоре, област Стара Загора, и обхваща територия от 55 декара. Площта на складовите помещения от 16,5 хил. кв.м е разпределена в сектори със сух и охладен склад, както и административна част. Обектът ще бъде сертифициран по международния BREEAM стандарт за зелено строителство, който гарантира, че складовата база е проектирана и ще бъде управлявана с минимален отпечатък върху околната среда и по най-високите стандарти за устойчивост.

Изграждането на нашата втора складова база е естествено продължение на дългогодишните ни усилия за развитие на компанията и стремежа ни да прилагаме иновации в ритейл сектора. С оглед на активната ни експанзия в регионите на Централна и Южна България, дойде и необходимостта от изграждането на още едно депо, което да улесни логистичните процеси. Нашата основна цел е да постигнем по-голяма гъвкавост и ефективност, като съкратим времето за реакция и пътя на доставки до нашите над 150 магазина в страната“, сподели Валтер Волф, оперативен директор на BILLA България.

Откриването на складовата база, в близост до Стара Загора, планирано за първата половина на 2025 г., ще разкрие над 200 нови работни места. BILLA България ще осигури модерна и комфортна работна среда на служителите – ще бъдат обособени просторни социални помещения, зали за отдих, оборудвани кухни и външни беседки за почивка на открито. Всички работници ще имат богат набор от социални придобивки, като безплатна готвена храна на място, ваучери за пазаруване, допълнителна здравна застраховка и осигурен транспорт до близките населени места.

„От името на кмета Живко Тодоров ви благодаря, че избрахте община Стара Загора за изграждането на втората в България логистична база. Това е поредна добра оценка на бизнеса, че в нашия регион има перспектива за развитие. През последните години стратегията, по която работи Общината, дава своите резултати и се привличат все повече инвестиции, както и се намалява административната тежест на процедурите, което допълнително подпомага компаниите“, каза Радостин Танев, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора. Той допълни, че екипът на Общината приветства амбицията на BILLA да създаде своята база в синхрон с околната среда.

В изграждането на складовата база ще бъдат интегрирани редица екосъобразни решения, като част от стратегическите цели на компанията за редуциране на парниковите емисии с 30% до 2030 г. и за пълна въглеродна неутралност до 2040 г. Обектът ще разполага с фотоволтаична система, която ще произвежда 90% от консумираната електроенергия. Ще бъде внедрена и иновативна технология за хладилна инсталации, позволяваща остатъчната температура от хладилните агрегати да бъде използвана за отопление на помещенията през зимните месеци. В проекта са заложени още последно поколение системи за проследяване и контрол на всички изразходвани ресурси, включително водните. С цел тяхната оптимизация ще бъде внедрена и специална технология за събиране на дъждовната вода, както и за използването и напояване на просторните зелени площи около базата.

*От ляво надясно на снимката:  Владимир Рашев, ръководител технически отдел на BILLA България; Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България; Валтер Волф, оперативен директор на BILLA България; Радостин Танев, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Стара Загора; Надежда Чакърова, заместник-кмет „Образование, здравеопазване и социални дейности” на Община Стара Загора, Красимира Чахова, заместник-кмет „Общинска собственост, стопанска политика, туризъм, спорт и младежки дейности” на Община Стара Загора.

Свързани публикации