Българин покори световните и регионални първенства по алпийски сноуборд

Кристиан Георгиев стана регионален шампион в държавното първенство по алпийски сноуборд, което се проведе в Банско на 4 и 5 април. Младият талант се отличи с наистина завидни умения. В първия ден от надпреварата, той спечели първо място в паралелния гигантски слалом, побеждавайки легендата в този спорт Радослав Янков, а ден след това печели и първата си национална титла в слалома.

„Много се радвам, че имах възможността да осъществя мечтата си и съм изключително благодарен на цялото си семейство за оказаната подкрепа през годните! За мен сноубордът не е просто спорт или хоби – той е начин на живот“, споделя младият професионалист.

Малко по-рано, в края на март, Кристиан стана и световен шампион по алпийски сноуборд в своята възрастова категория. Сред представители от 15 държави, той демонстрира изключителна умелост, увереност и блестяща подготовка, спечелвайки световната титла с преднина от цели 0,08 секунди.

Световното първенство е с елиминационен формат. То започва с две квалификационни спускания, като най-бързите 16 състезатели преминават към следващия паралелен кръг. В него участниците се спускат един до друг като този, който първи пресече финалната линия, продължава напред към финалния етап. Кристиан успешно преодоля всички препятствия по пътя си и развя българското знаме на почетната стълбичка.

Страстта към зимните спортове е характерна черта за семейство Георгиеви. Сестрата на Кристиан – Аглика Георгиева също се откроява с впечатляващи постижения в тази област. Тя финишира на трето място в гигантския слалом в Републиканското първенство за жени на 5 април, а на следващия ден спечели първата си републиканска титла при жените в слалома.

С много хъс, интензивни тренировки и упоритост, Кристиан и Аглика Георгиеви успешно покоряват върховете на световните и републикански първенства, а техните постижения се превръщат в повод за национална гордост.

Свързани публикации