Кока-Кола ХБК България с отличие от Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак 2023“

Компанията заслужи признанието за прикрепените си към бутилките капачки, които въведе за цялото си портфолио от безалкохолни напитки

От началото на 2023 г. Системата на Кока-Кола в България предприе поредната важна стъпка към визията си за „Свят без отпадъци“, въвеждайки поетапно и за първи път в България прикрепени към пластмасовите бутилки капачки за всичките си марки безалкохолни напитки. Именно тази практична и функционална иновация донесе приз на компанията в Националния конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак 2023“. По традиция, петнадесетото юбилейно издание на конкурса бе организирано от сп. Хранително-вкусова промишленост.

Въвеждането на прикрепените капачки е важен етап от пътя на Системата на Кока-Кола към устойчиви опаковки и иновации. То е част от прилагането на новата Европейска директива за пластмасата за еднократна употреба. Тя ще бъде задължителна от юли 2024 г. и цели намаляване въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

„В Кока-Кола ХБК България вярваме, че малките действия стоят в основата на големите промени. И нашата, на пръв поглед, малка прикрепена капачка е доказателство за това. За екипа ни означава много, че днес всички продукти от нашето газирано безалкохолно портфолио в PET опаковки вече са с прикрепени към бутилките капачки. Приехме това предизвикателство преди то да стане задължително за всички производители на напитки в Европейския съюз, защото събирането на бутилката заедно с капачката и рециклирането на цялата опаковка допринася за намаляването на отпадъците в природата и е поредната значима стъпка към общото ни по-добро и чисто бъдеще“, сподели по повод отличието Ива Михова-Митровска, мениджър „Регулаторни въпроси и публични комуникации“ в Кока-Кола ХБК България. „Въвеждането на депозитна система и кръговия модел „от бутилка в бутилка“ по отношение на използваните опаковки е следващата важна крачка, която вярваме, че трябва да бъде направена в България“, допълни тя.

Кока-Кола ХБК България се ангажира да създаде промяна, като стимулира създаването на кръгова икономика за опаковките, с действия през целия им жизнен цикъл – от дизайна до събирането. В България 100% от опаковките на компанията вече са рециклируеми, а прикрепените към бутилките капачки са поредната иновация, която има за цел да стимулира допълнително събирането и рециклирането в страната. По-рано Кока-Кола ХБК България обяви, че в рамките на 2023 г. ще пусне на българския пазар около 275 млн. бутилки с прикрепени капачки от всичките си марки безалкохолни напитки, за да улесни събирането и рециклирането на целите опаковки. В същото време, благодарение на олекотяването на опаковките на продуктите си, през 2022 г. компанията е спестила 634 тона пластмаса, намалявайки теглото им при производството, което се равнява на спестени над 31 млн. бутилки Coca‑Cola 0.500 мл.

В петнадесетото юбилейно издание на наградите „Приз Пак 2023“ участие взеха десетки компании производители и вносители на храни и напитки, опаковъчни материали и опаковки. Церемонията по награждаване се проведе в рамките на Международните Хранителни изложения в Интер Експо Център, като признания получиха компаниите, отличили се и популяризирали успешно през изминалата година иновативни опаковки за храни и напитки, нови опаковъчни материали и технологии, както и тези, въвели иновативен дизайн и етикетиране за своите продукти.

Свързани публикации