Д-р Мариана Райкова се присъединява към говорителите, които ще бъдат част от първата техническа конференция на INSAIT

Завършила факултета по компютърни науки на Колумбийския университет със степен доктор, д-р Мариана Райкова работи като изследовател в Google и е водещ учен в сферата на криптографията

Д-р Мариана Райкова, изследовател в Google и водещ учен в сферата на криптографията, се присъединява към говорителите, които ще бъдат част от първата техническа конференция на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в България. Завършила факултета по компютърни науки на Колумбийския университет със степен доктор, Д-р Мариана Райкова работи в сферата на криптографията и информационната сигурност. През 2013 година, в продължение на две години, работи като научен сътрудник в Лабораторията по компютърни науки в Stanford Research International, а през 2016 година заема позицията на асистент-професор в Йейлския университет.

„Без никакво съмнение мога да кажа, че в България и региона има изключително много талантливи хора, постигнали напредък в различните области на компютърните науки и технологии. Щастлива съм, че INSAIT не спира да събира множество отличили се изследователи от цял свят и вярвам, че ще успее да изгради среда, в която всички тези таланти ще могат да се развиват на местно ниво, подпомагайки пряко региона, както от технологична, така и от икономическа гледна точка. Вълнувам се, че съм част именно от това начинание“, сподели Д-р Мариана Райкова.

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) за първи път тази година организира двудневна конференция под мотото „Emerging Trends in AI and Computing Research“, чиято цел е да представи на аудиторията технологиите на бъдещето. Събитието ще се проведе на 30 септември и 1 октомври 2022 година, в зала „Джон Атанасов“ в „София Тех Парк“ и ще събере световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект.
Конференцията ще се провежда ежегодно като част от мисията на INSAIT за утвърждаване на региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии от световно ниво, и е подходяща за софтуерни инженери, предприемачи, членове на академичната общност, студенти и инвеститори в дълбоко-технологичния сектор.

Всички присъстващи на събитието ще имат възможността да научат повече за машинното обучение, компютърното зрение, автономните автомобили, киберсигурността, обработката на естествен език, езиците за програмиране, криптографията, компютърните архитектури и верификация, благодарение на презентациите от световно известни изследователи, повечето от които ментори в докторантската програма на INSAIT.

Цената на билета за двудневното събитие е 40 лева, за студенти – 10 лева, за ученици – безплатно.

Сайт на конференцията и регистрацииhttps://conf.insait.ai/

Свързани публикации