Децата на бездетните се раждат първо в молитвите и сънищата

Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“

Защо създадохте „Искам бебе“?

Създаването на „Искам бебе“ през 2007 г. беше балансирано продължение на една голяма промяна у мен, която започна още с навършването на 33 години. Тогава се убедих, че зад мъките по мечтата ми за дете стои нещо друго — скрито, което трябва да открия, за да се появи новият живот. Много често жените, които искаме, но не можем лесно да направим така, че детето да дойде в живота ни, виждаме крайната си цел нереална. “След колко месеца мога да направя следващия опит инвитро?” е въпрос, който си задаваме в момента на току- що започнала инвитро процедура. И погледът се съсредоточава там – в нямането на дете. Фиксираме се в следващ и следващ опит инвитро, в търсенето на лекар след лекар, в мислите „не ставам за майка“, „нека мъжът ми си намери друга жена, щом аз не мога да му родя дете“. А всъщност има нещо друго, дълбоко скрито в душата ни, което търси отговор, съпротивлява се, не ни дава мира дори в сънищата. Когато открием това „друго“ и започнем да следваме вселенските закони, кодирани в нас, нещата си идват на мястото. Помислете си дали харесвате работата си, дали пък не ви се иска да учите нещо или да кажете на партньора си дълго пазена тайна? Поговорете със сестра си или брат си, а може би нещо от думите на родителите ви е пуснало нездрав корен… Моето решение на „бездетието“ дойде в подобен момент. Някак си леко и без много, много мислене, “Искам бебе” нахлу в живота ми. Ей така, докато чаках маршрутка №21 на моста на река „Слатинска“. Знаех само, че искам да изкрещя силно моето си “искам бебе” и да намеря сестри и братя по съдба, с които заедно да променим отношението на другите към нас. Вече бях намерила своя лекар и сякаш ми беше малко по-лесно. Но терзанието, че другите не са и нямат достъп до медицинска грижа и подкрепа, ме влудяваше. Така се случи моето „друго“ — родих “Искам бебе”, моето първо дете, месец преди Благовещение.

Какви видове подкрепа предлага фондацията на семействата, които търсят помощ? Как се развиват връзките с тях и как се утвърждава доверието помежду ви?

През 2008 г. създадохме първата и засега единствена у нас устойчива Програма за емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. В началото ни беше много, много трудно да събираме хора, въпреки че професионалната помощ, която получават в тези групи жените, е напълно безплатна. Хората неведнъж са ни казвали – аз съм си добре психически, нямам нужда от такава помощ. А всъщност душата им е в очакване на такава подкрепа. До ден днешен нашите терапевти работят с жените в цялата страна и им помагат да се справят с емоциите си по време на лечението на безплодието. Работим в София, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Гоце Делчев, а ако се събере група от 10-12 жени, терапевтите подготвят ко-терапевт от съответния град, за да могат жените да имат по-лесен достъп до психолог. Изключително важна част от работата ни е да бъдем „добрият посредник“ в решаването на проблеми от всякакво естество, касаещи проблемното забременяване.

Изключително важна част от работата ни е да бъдем „добрият посредник“ в решаването на проблеми от всякакво естество, касаещи проблемното забременяване. Понякога имаме чувството, че информацията е навсякъде, но се оказва, че хората са все по-объркани в този океан от информация. Например нашият екип от доброволци познава всички възможности на финансиране за лечение на безплодието – от държавните програми, през общинските фондове до корпоративните дарителски платформи. Често самите ние организираме различни благотворителни събития, в които се включват студенти, хора на изкуството или бизнес организации. Така се оформя широк кръг от съмишленици, в който заедно помагаме на много хора да открият собствения си път за решаването на проблема.

Разкажете ни за децата, родени благодарение на подкрепата на „Искам бебе“. На колко години е най-голямото от тях?

Ще ви разкажа една история, която „беляза“ пътуването на „Искам бебе“ през годините. Срещата ни беше в онези трудни години, през 2007 г., когато никой не говореше открито по темата за безплодието. Но с тях беше различно. Вече бяха подали документи за осиновяване и се молеха да им се случи и другото чудо – да родят дете. Съдбата и на двамата беше изключително тежка – болести в семействата им, загуба на близки хора, безпаричие… Но мечтата за дете ги вдигаше на крака и те пак започваха отначало, само и само да се роди живот. Успяха. Любовта и търпението им се възнаградиха по две. Родиха се близнаци – момче и момиче. Това са първите бебета на „Искам бебе“. Случи се на 6 юни 2008 г. Днес са почти на 16 и са гордост за нас – ученолюбиви, талантливи, печелят конкурси, радват ни безкрайно. И така е със стотиците семейства, с които после продължаваме приятелствата си. Често ни питат – колко деца имате в „Искам бебе“? Със сигурност са повече от 3500 за тези 17-18 години работа и вяра.

Децата на бездетните идват трудно. Много трудно. Родилните болки започват още от сърцето, което страда по тяхната липса. Само децата на бездетните могат да ти кажат: „Мамо, вие с тате толкова дълго време сте ме нямали, че сега, като ви намерих, вече си имаме всичко, нали?“ Децата на бездетните се раждат първо в молитвите и сънищата. Задължително първо там. Очите им винаги говорят, носят в ръчичките си кристално сърце, а босите им крачета тичат в полета, огрени с ангелско сияние. Бременността с децата на бездетните може да продължи 5, 10 или 20 години. През това време обаче се случва най-голямото чудо с бездетните — те се раждат отново. Идва им нова сила, прощават на миналото си, разделят се с обидата, завистта, злобата, омразата и тъгата. Не търсят виновни. Започват да творят нещо с ръцете си, да пишат стихове или да правят бижута. Намират сродни души. Намират себе си.

Какво е значението на партньорствата с бизнеса за постигането на целите на „Искам бебе“? Как възникват тези сътрудничества и как те обогатяват вашата работа?

Знаете ли, че всъщност дейността на „Искам бебе“ зависи изцяло от партньорствата, които си създадохме с отговорния бизнес през годините. Да помагаме финансово на хората, за да имат деца, успяваме благодарение на доверието, което ни гласуват изключително отговорни личности и компании. Разбира се, най-дългогодишното и ползотворно партньорство е с BILLA България, защото съществува и се развива вече почти 9 години. Заедно помагаме на много хора – не само финансово, но и взаимно се учим да споделяме проблемите си, да търсим причините за неуспеха и да се радваме на щастливия финал. През изминалата година с BILLA България помогнахме да се родят още четири дечица. В същото време успяхме да помогнем на няколко жени да направят специфични скъпоструващи изследвания за т.нар. „репродуктивни неуспехи“. Това е дълъг и труден път, в основата на който е взаимното доверие!

Какви нови проекти или инициативи планирате за бъдещето? Как целите на „Искам бебе“ ще се развиват и променят в следващите години?

Най-новият проект на „Искам бебе“ е насочен изцяло към младите хора на възраст от 17 до 29 г. Съвместно с Министерството на младежта и спорта сформирахме екип от специалисти по сексуално, репродуктивно и психично здраве, активен начин на живот и хранене. Обикаляме цялата страна и се срещаме по места с младежите, за да им разказваме за т.нар. биологичен часовник и как той работи, както и развенчаваме много митове, свързани със съвременните навици, хранене и дигитализация. Целият ни екип е изключително вдъхновен от обратната връзка, която имаме с младежите. Те са любопитни, здраво стъпили на земята, готови са за нови знания, търсят и преоткриват живота във всичките му форми. Единственото, от което имат нужда, е информацията да им бъде поднесена от професионалисти, на достъпен език, с уважение и подкрепа. Това е формулата за работа с младите.

Как могат хората да подкрепят дейността на фондация „Искам бебе“?

Всеки може да подкрепи дейността на „Искам бебе“ – според собствения си размах и разбиране за добротворчество. Хората могат да се включат като доброволци в благотворителни базари, сами да предложат инициатива, в която ще сме заедно в реализацията ѝ, да изработят нещо с ръцете си, да направят дарение по банков път или чрез DMS платформата. Дарителството е начин на живот и всеки може да усети щастието от това да е полезен на другите.

Фондация „Искам бебе“ е българска неправителствена организация, основана през март 2007 г. от Радина Велчева и Десислава Райчева. Основната мисия на фондацията е да помага на двойки с репродуктивни проблеми в тяхната най-съкровена мечта – да станат родители. От 2016 г. BILLA България подпомага дейността на фондация „Искам бебе“. Освен с финансова помощ, търговската верига активно подкрепя създаването на дискусионни групи, насочени към репродуктивното здраве, групи за емоционална подкрепа и различни инициативи за пренатална грижа. Благодарение на съвместното сътрудничество в рамките на кампанията „За повече деца в България“, повече от 70 семейства са получили подкрепа за асистирана репродукция и са родени над 30 здрави български деца.

Интервюто e публикувано със съкращения и е част от специалното издание „BILLA и приятели – за децата на България“, чиято основна цел е да постави фокус върху някои често невидими теми в обществото, значими каузи и личностите, които стоят зад тях. Цялото издание можете да разгледате тук: https://view.publitas.com/billa-bulgaria/r17-billa-csr/page/1

Свързани публикации