ИКЕА празнува 80 години и отбелязва 12 години развитие в България

Със специално събитие в София брандът постави фокус върху своето историческо наследство и вдъхновение за живота.

На 12 септември в nOva art space шведската компания за мебели и обзавеждане ИКЕА отбеляза 80-годишния юбилей от своето пътуване по пътя на креативността и новите възможности. Под мотото „Ние, хората, сме творци“ бе представена идеята за хората като създатели на нови пространства, мечти, истории и безкрайни възможности. Събитието потопи гостите във вдъхновяващо преживяване, чрез което компанията отново постави фокус върху своята мисия – да утвърждава стремежа към по-добър живот у дома.

По време на празника бяха представени и успехите на ИКЕА в България. Общите продажби на компанията в страната за 2023-а каталожна година* достигнаха 153,3 милиона лева (за референция, през 2022-а каталожна година те възлизат на 125,90). Това включва продажби на продукти, храни и услуги. В сравнение с предходната година, продажбите на дребно са нараснали с 22%.

Успехът на ИКЕА никога не би бил възможен без нейните клиенти, сътрудници и доверени партньори. Нашият фокус винаги е бил насочен към хората. За нас е важно да се вслушваме и чуваме пулса на нашите клиенти, за да вървим напред и развиваме ИКЕА в България“, споделя Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България.

Основен приоритет на компанията е да създаде отлично клиентско преживяване с ИКЕА и редица инициативи допринасят за това. Сред тях са мобилното приложение  2-в-1 за удобно пазаруване онлайн и в магазина; пилотният проект за безплатна доставка чрез мобилни хъбове; разширяването на броя каси на самообслужване; въвеждането на най-новия и интелигентен начин за чат с технология Chat GPT и други. По пътя на реализиране на целите на компанията за устойчиво развитие е въвеждане на доставки от магазин София със 100% електрически автомобили и нулеви CO2 емисии в столицата. Предстои и разширяване на магазинната мрежа с нов обект във Велико Търново до края на годината.

Специален акцент по време на празника бе лимитираната колекция Nytillverkad, с която ИКЕА празнува дизайнерското си наследство. Тя включва част от любимите на милиони хора емблематични продукти, но с нов, свеж и пъстър почерк.

Любопитството към живота, нуждите и мечтите на хората у дома винаги е било пътеводител за ИКЕА. Вече 80 годни брандът притежава едно огромно наследство – иновации, емблематични продукти, решения и ангажименти към хората и планетата. Най-добрият начин да почитаме това наследство е като постоянно се опитваме да правим нещата по-добре. Защото ние, хората, сме създатели на истории и бъдеще“, допълва Ада Янескис, мениджър „Комуникации“ за ИКЕА България, Гърция и Кипър.

Компанията продължава да развива своята експертиза в устойчивите и функционални решения за дома и остава вярна на своя ангажимент да създава продуктите си така, че те да заемат специално място в домовете на милиони хора по света.

*Финансовата (каталожна) година на ИКЕА започва от 1-ви септември и приключва на 31-ви август.

Свързани публикации