Доброволци от Кока-Кола ХБК България засадиха дървета в Южния парк в София

Служители на Кока-Кола ХБК България се включиха в залесителна акция в Южния парк в София, като засадиха 20 иглолистни дървета. Сред тях са черен и веймутов бор, кедър и кавказка ела. Дърветата са дарение от компанията, като видът и големината им (над 2 метра) са съгласувани със столична общинска дирекция „Зелена система“ и отговарят на нуждите на парка. С броя на засадените дървета компанията символично отбеляза и 20-годишнината от регистрацията си на българския пазар.

Акциите по залесяване и обновяване на горски и паркови терени са част от дългогодишната доброволческа програма на Системата на Кока-Кола в България „Моят зелен град“. Тази година тя отбеляза своето 16-о издание.

Инициативата „Моят зелен град“ се провежда в подкрепа на глобалните ангажименти на Кока-Кола до 2030 г. да постигне еквивалента на 100% събиране и рециклиране на всяка продадена от компанията бутилка или кен, както и до 2040 г. да се превърне във въглеродно неутрална компания.

Като част от предишните издания на кампанията, екипът на Кока-Кола успя да озелени, почисти и облагороди редица местности, горски пространства и паркове у нас. В предходните си доброволчески акции служителите засадиха над 7 декара гори, събраха над 3 000 чувала с отпадъци от десетки локации в страната, почистиха над 30 км крайбрежни зони, трансформираха 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за събиране на пластмаса и подкрепиха други общественополезни инициативи.

Всяка година, в рамките на „Моят зелен град“, се избират локации и каузи, в които трудът на доброволците е необходим и полезен в цялостната грижа за околната среда. Така, през септември тази година от 7 локации в България бяха събрани разделно над 760 чувала с пластмасови, хартиени, стъклени, метални и текстилни отпадъци, които бяха предадени за рециклиране. През пролетта на 2023 г. служителите на Кока-Кола ХБК засадиха и 40 ясена в междублоковото пространство в Район „Тракия“ в Пловдив в подкрепа на инициативата на общината за озеленяването на квартала.

Свързани публикации